София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Лице Инжектиране на ботокс

Инжектиране на ботокс

Изражението на лицето ни разкрива начина, по който се чувстваме. Въпреки че рядко се замисляме над това, всяко едно изражение и мимика са свързани с контракция на определени лицеви мускули. С течение на времето тези повтарящи се свивания на мускулите може да доведат до появата на бръчки и по-дълбоки гънки, които остават забележими дори когато лицето ни се завърне към по-релаксирано състояние.
Ако сте притеснени от наличието или появата на бръчки и гънки по лицето в резултат на мускулната активност или такива, появили се с течение на времето, подмладяващите процедури на лицето чрез инжектирането на ботокс може да са подходящите за Вас. Чрез тях мускулите, виновни за нежеланите линии на лицето, се релаксират, бръчките и гънките се омекотяват, а в повечето случаи някои от тях и изчезват. Резултатът е по-гладко и освежено лице и по-младежко излъчване.

Тази брошура ще Ви запознае в най-общи линии с процедурата по оформяне на лицето и намаляване на бръчките чрез инжектиране. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

» Какво представлява инжектирането на ботокс?

Ботулиновият токсин (Botox) представлява пречистено терапевтично вещество, използвано при процедурите за подмладяване на лицето, намаляване на бръчките и смекчаването на:

 

 • Линиите на намръщване, хоризонталната гънка или вертикалните бръчици, които се образуват между веждите
 • Гънките, разположени хоризонтално по протежение на челото
 • Бръчиците, които се образуват в ъгълчето на окото
 • Гънките в назолабиалната област (от външния ръб на носа до ъгълчето на устата)
 • Марионетните линии (от ъглите на устата надолу до брадичката)
 • Връзките на врата, наречени платизмални връзки

 

При този тип подмладяващи процедури се затруднява движението на мускулите, които създават нежеланите линии на лицето. Процесът се нарича денервация. Кожната повърхност не се променя, а само се релаксират мускулите, които причиняват появата на гънки и бръчки. Ботоксът може да се използва и за оформяне на лицето, например при забележима асиметрия на веждите, както и за обездвижване на мускулите, които с неестествените си контракции създават неестествен външен вид.

Подмладяващите процедури с инжектиране на ботокс обикновено се прилагат при мъже и жени, чиято лицева тъкан и мускули са в добро състояние и които имат реалистични очаквания относно временните резултати от терапията. Въпреки че при инжектирането на ботокс ефектът е мигновен, резултатите не са перманентни. Лечението обикновено трябва да се повтори в рамките на 3-6 месеца за подобряване на резултатите.

 

Терапията с ботулинов токсин се използва и за некозметични цели при лечението на:

 

 • Спазми на клепача или окото
 • Спазми на лицевите или шийните мускули
 • Спазматични мускули в резултат на състояния като церебрална парализа
 • Мигрени
 • Неестествено изпотяване

 

В Съединените щати, терапията с ботулинов токсин е одобрена от администрацията по храни и лекарства за лечението на средни до остри гънки. Употребата на ботокса като козметично средство в други области е често срещана, въпреки че засега не е официално призната. Козметичните процедури с ботокс са одобрени в повече от 60 страни по света. Информирайте се за статуса на ботулиновия токсин във Вашата страна.

 

Процедурата съвсем не е лесна. Ефективната и безопасна употреба на ботокс изисква квалифициран лекар, подробно запознат с лицевата мускулатура. Избирайки да направите Вашата процедура при пластичен хирург, Вие не просто избирате някой, който има опит с процедурите по оформяне на лицето и редуциране на бръчките, но и с всички видове неоперативни и оперативни процедури за подмладяване на лицето.

» Откъде да започнете?

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри Вашата визия, както и да се информирате относно други състояния, породени от контракцията на лицевите и шийните мускули. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които подмладяващите процедури предлагат
 • очакваните резултати от терапията с ботокс и вероятните рискове

 

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

 

При консултацията желаните резултати, както и общото Ви състояние внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 

 • да споделите Вашите очаквания
 • да дискутирате предишни лечения с инжектиране на филъри, процедури по оформяне и подмладяване на лицето
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург, осигурявайки по този Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.

» Подготовка за процедурата

Преди процедурата ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Страничните ефекти при инжектирането на ботулинов токсин включват главоболие, гадене или грипоподобни симптоми, дихателна инфекция и увисване на клепачите или веждите. Всички тези ефекти са рядко срещани и временни. Преди да дадете Вашето съгласие, всички рискове трябва да бъдат обсъдени с Вас.
Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург.

» Вашата индивидуална процедура

Вашият пластичен хирург внимателно ще оцени състоянието на мускулната активност, довела до чертите, които Вие искате да бъдат коригирани, като Ви помоли да изразите различни мимики. Стратегически точки от лицето и шията може да бъдат маркирани за указване местата на инжекциите. Третираните зони ще бъдат предварително почистени с антибактериално вещество и за по-чувствителните пациенти, може да се предложи и леко вцепеняване на зоната за намаляване на дискомфорта.


Инжектирането отнема само няколко минути. След приключване, маркировките направени в началото на процедурата ще бъдат почистени, а за намаляване на минималния и временен дискомфорт, зоната ще бъде изстудена. Позволява се поставянето на грим, стига да не се прилага голям натиск на току-що третираните места, защото това може да доведе до разпръскването на ботулиновия токсин и на други места.

 

Допълнителни процедури като химически пилинг или микродермабразио още повече ще подобрят състоянието на кожата на лицето. По-дълбоките гънки и бръчки може да се третират и чрез инжектирането на филъри. Тази процедура, извършена след поставянето на ботокс, не само ще подобри вида на кожата, но и ще допринесе за пълнотата на лицето.


Подмладяващите процедури на лицето и намаляването на бръчките чрез инжектиране на ботокс се препоръчва и в комбинация с процедурите по повдигане на веждите и лифтинг. Инжектирането на ботулинов токсин се препоръчва и преди извършването на оперативни подмладяващи процедури за пълното отпускане на подлежащите мускули.

» Резултати

След приключване на процедурата ще бъдете инструктирани как да да полагате за третираните зони, както и за цялостното си здравословно състояние.

 

По-гладкият външен вид и намаляването броя на бръчките ще бъдат забележими през следващите няколко дни в зависимост от индивидуалните характеристики. Понякога еднократното третиране с ботокс не води до очакваната релаксация на мускулите. Необходимо е да посетите Вашия пластичен хирург между 7 и 14 ден за допълнителни процедури. В противен случай след 3 до 6 месеца ще е необходима повторна процедура за поддържане на резултатите от първоначалното редуциране на бръчките. С времето третираните мускули може значително да отслабнат и ще забележите, че резултатите от процедурата траят значително по-дълго в сравнение с преди. Тъй като подмладяващите процедури на лицето са временни, ако решите да ги прекратите, много е вероятно мускулите да възвърнат пълната си активност. Това означава и връщане на бръчките, причинени от тяхната активност.

 

Ще останете изненадани в каква степен тази относително бърза и безболезнена процедура ще подобри начина, по който Вашето лице изглежда и ще възвърне младежкото Ви излъчване. 

Цени

» Инжектиране на ботокс€ 350,00

.