София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Тяло Абдоминопластика

Абдоминопластика

Плосък и стегнат корем е нещото, за което повечето от нас полагат усилия - интензивни упражнения и стриктно контролиране на теглото. Понякога обаче усилията са напразни. Дори индивиди с нормално тегло и пропорционално оформено тяло, може да имат изпъкнал или увиснал корем. Причините за това са различни - наследственост, бременност, предишна операция, значителни колебания на теглото или вродени спинални деформации, които се отразяват на формата на тялото.


Ако желаете по-стегнат и плосък корем, то абдоминопластиката е подходящата за Вас процедура. Чрез нея се отстранява излишната мастна тъкан и кожа и в някои случаи се възстановяват отпуснатите или разделени мускули. Профилът на корема става по-стегнат и гладък, което неизменно подобрява цялостната визия, а оттук и Вашето самочувствие.
 

Последващата информация ще Ви запознае в най-общи линии с абдоминопластиката. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

» Какво представлява абдоминопластиката?

Пластиката на корема е оперативна процедура, чрез която се коригира изпъкналия или увиснал корем. Третираните области може да бъдат ограничени до средната част на корема или да обхванат и областта между долното ребро и лонната кост. Ако причина за състоянието е концентриране в коремната област на мастна тъкан, се извършва единствено липосукция. Когато е наличен и излишък от отпусната кожа, той оперативно се изрязва. Чрез абдоминопластиката могат да бъдат коригирани и отслабнали или разделени коремни мускули- състояние, наречено диастаза.


Абдоминопластиката е индивидуална процедура в отговор на специфични характеристики, които може да са:

 • Локализирана излишна мастна тъкан в областта на корема
 • Отпусната и увиснала кожа
 • Слаби или разделени коремни мускули вследствие на бременност, загуба на тегло или възрастови промени

 

При наличието на една или повече от посочените характеристики подобрението се извършва комплексно.
Оперативното премахване на излишната мастна тъкан и кожа може да бъде комбинирано с липосукция. Съществуват различни варианти на процедурата- изборът на техника зависи от степента на желаната корекция, необходима за постигането на по-плосък и стегнат корем. Дължината и посоката на разрезите зависи от количеството и разположението на излишната кожа, по преценка на Вашия хирург и в съответствие с личните Ви предпочитания. Различните процедури по оформяне на тялото също може да се комбинират с пластика на корема или да се извършат самостоятелно. Не всички пациенти обаче са подходящи за комбинирани процедури. Вашата операция ще бъде планирана според Вашите специфични нужди.


Подходящи кандидати за процедурата са:

 

 • Хора, доближаващи се до подходящото за тяхната височина и пропорции тегло и имат относително стегнато тяло и добър мускулен тонус
 • нямат заболявания, които биха могли да намалят ефекта от реконструкцията
 • непушачи
 • имат реалистични очаквания и позитивна нагласа що се отнася до възстановяването на коремната стена и фигурата като цяло

 

Предишните операции в областта на корема може да ограничат резултатите от абдоминопластиката. При жени, които вече са претърпели цезарово сечение, разрезните линии може да бъдат направени по вече съществуващите белези. Ако има вече  съществуващи белези, те не могат да бъдат коригирани. Ако са локализирани в областта на излишната кожа, те биват отстранени чрез нейното изрязване.

» Откъде да започнете?

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура може да постигнете оптимален външен вид. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които пластичната хирургия предлага
 • очакваните резултати и вероятните рискове
 • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

 

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

 

 Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 

 • да споделите Вашите очаквания
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург, като по този начин Вие осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.

» Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

 

 • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
 • инструкции и лекарства за деня на самата операция
 • специфична информация, свързана с избраната упойка
 • постоперативни грижи

 

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения. Възможните рискове при абдоминопластиката са кървене, инфекция, натрупване на флуиди, недобро заздравяване на раната, съсиреци. Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Всяка една операция крие рискове, свързани с анестезията. Тези и други фактори трябва да бъдат дискутирани с Вас преди да дадете Вашето съгласие за операцията.
Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

» Следоперативни грижи

След приключване на операцията, разрезите ще бъдат превързани. Оперираните области от тялото ще бъдат стегнати с еластична превръзка, която ще минимизира отока и ще поддържа вашите нови форми. За подпомагане на изтичането на излишната кръв и флуид, може да бъде поставен дренаж(и). Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

 

 • Непосредствено след операцията се поставя дренаж;изваждането му е по преценка на хирурга.
 • Смяна на превръзката през три дни; сваляне на конците на 14-тия ден
 • След свалянето на конците, белезите се третират с Zeradermсутрин и вечер до 3-ти месец или по-дълго по желание.
 • Еластично бельо се носи между 2-ра и 4-та седмица от операцията или по-дълго.
 • Прием на обезболяващи или антибиотик - по преценка на хирурга.
 • Посещение при физиотерапевт по назначение.
 • Активно натоварване и фитнес след 4-ти месец от операцията.
 • Белегът да не се излага на слънце или солариум до 6-ти месец от операцията.

» Възстановяване

Първоначално възстановяването след абдоминопластиката е съпроводено от отичане и дискомфорт. Лекарства за смекчаване на този дискомфорт може да Ви бъдат изписани.
Препоръчително е да избягвате навеждането, разтягането или повдигането на тежести в продължение на няколко седмици. Избягвайте стоенето напълно изправени и упражняването на натиск върху вътрешните конци. Заздравяването отнема около две седмици, като в този период ще бъдат премахнати и конците. Веднага щом се почувствате готови може да се върнете към лека активност- обикновено няколко дни след операцията.
Абдоминопластиката е сравнително тежка операция и е възможно по-бавно слепване на тъканите и задържане на течности - оттук и по-дългия възстановителен период. Желателно е честото посещение на клиниката за смяна на превръзките и лекарски контрол на постоперативното състояние.

 

Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията.

» Резултати

Ефектът от абдоминопластиката е забележим почти веднага, но за окончателните резултати са необходими няколко седмици. Вцепенеността, която може да изпитате по кожната повърхност, ще изчезне до няколко седмици. Важно е да се отбележи, че операцията не може да замени редовните физически упражнения и намаляването на теглото чрез отслабване. Въпреки че резултатите от операцията са относително постоянни, положителният ефект може значително да бъде намален от колебания в теглото. Ето защо ако планирате значително отслабане или на жените им предстои раждане, се препоръчва да отложат подобна интервенция. С напредването на възрастта може да забележите леко отпускане, но то ще бъде минимално в сравнение със състоянието на коремната област преди направената корекция.

Цени

Абдоминопластика (пластика на корем)

€ 2600,00 - 5500,00

Лифтинг ръце

€ 1800,00 - 2800,00

Лифтинг бедра

€ 2800,00 - 4800,00

.