София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Лице Корекция на уши

Корекция на уши

Ухото със своето разположение по външния контур на лицето е съществен фактор за неговата пропорционалност и хармоничен профил. Ухото не трябва да се възприема единствено като анализатор на слуховите възприятия - неговата форма е важен естетически компонент, който за съжаление често предизвиква притеснения. Определени пропорции на ушите спрямо черепа са приети за норма и отклонението от тази норма се отразява на себевъзприятието и самочувствието.
Ако размерът или формата на Вашите уши Ви притесняват, операцията на ушите, наричана още аурикулопластика, е подходящата за Вас процедура. Чрез нея ще се подобри формата на ухото, ще се репозиционира ушната мида и това ще допринесе за хармоничната визия на лицето.

Тук ще Ви запознаем в най-общи линии с пластичната операция по коригиране на ушите. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

» Какво представлява аурикулопластиката?

Операцията на ушите е процедура, чрез която се подобрява формата на ушите. Тя не се прави с цел подобряване на функцията на слуховия анализатор, а има козметичен и естетически ефект.

Специфичните козметични състояния, към които аурикулопластиката е насочена, са насочени към следните проблеми:

 • Големината на ухото не съответства на лицевите пропорции
 • Определена част от ухото не е пропорционална на останалите части на ухото
 • Ъгълът между ухото и черепа е по-голям и ушите стърчат или са клепнали спрямо общата конфигурация на главата
 • Наблюдава се асиметрия между двете уши, която касае тяхната форма, големина и разположение
 • Травматична или вродена липса на част от ухото или на цялото ухо

Добри кандидати за подобна процедура са:

 • Приключили активния растеж на тялото (около 16-18 годишна възраст)
 • Нямат заболявания, които биха могли да намалят ефекта от козметичната процедура
 • Непушачи
 • Имат реалистични очаквания и позитивна нагласа

» Преди операцията

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри визията и пропорциите на Вашите уши и лице. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които пластичната хирургия предлага
 • очакваните резултати и вероятните рискове
 • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

 

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 • да споделите Вашите очаквания
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург

» Вашата аурикулопластика

Козметичната операция на ушите е индивидуална процедура, при която се взимат предвид всички фактори, допринасящи за цялостната визия на ушите и лицето. Вашия пластичен хирург внимателно ще прецени Вашето състояние и ще очертае пред Вас очаквания от операцията ефект. В съответствие с желаните резултати, ще бъдат избрани и подходящите техники. Те може да включват:

 • Намаляване на големината на ушната мида или на някой от нейните компоненти
 • Промяна на ъгъла между ухото и основата на черепа
 • Създаване на ново ухо или части от него, като се използват близко разположените кожни ресурси или силиконови импланти

Ако се стремите да постигнете напълно симетрични уши, не трябва да забравяте, че всяко човешко лице е асиметрично в известна степен. Целта на козметичните процедури не е постигането на пълна симетрия, а съответстващи си пропорции и хармонични черти. За постигане на тази цел понякога допринася процедурата по поставяне на лицеви импланти в областта на брадичката, бузите и челюстта.

» Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

 • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
 • инструкции и лекарства за деня на самата операция
 • специфична информация, свързана с избраната упойка

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Рисковете, свързани с операцията на носа, включват инфекция, кървене на носа или отделяне на малки повърхностни кръвоносни съдове. В голяма степен естетичните резултати от ринопластиката не могат да бъдат напълно предвидени; ето защо за постигане на желания ефект може да се наложи и повторна операция. Всички рискове трябва да бъдат обсъдени подробно с Вас преди да дадете Вашето съгласие.
Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него.

Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Вашият хирург и медицинският персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

» Следоперативни грижи

След приключване на операцията, ще Ви бъде поставена еластична превръзка през ушите, която няма за цел да дооформи ушните миди, а да ги предпази от евентуална травма. Преди изписването Ви от клиниката, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

 • Превръзката се сваля на втория ден след операцията и може вече да се измие главата.
 • Купете си лента за уши и я носете след сваляне на превръзката денонощно първите 14 дни.
 • Два пъти дневно и след къпане почиствайте оперативната рана с тампон за уши, напоен с течен Jodasept.
 • На 14-тия ден от операцията се свалят конците.
 • След 14-тия ден лентата се носи още две седмици, но само през нощта.
 • Първите 45 дена след операцията се забранява носенето на очила.
 • Позволява се приемът на обезболяващи първите 3-5 дена, но след консултация с д-р Георгиев. Антибиотици не се препоръчват.

» Възстановяване

Възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а контурите на ушите се прецизират. До пълното заздравяване избягвайте да излагате третираните места излагането на слънце. Продължавайте да спазвате указанията на Вашия хирург и периодично се преглеждайте. Пазете ушите си от случайни наранявания през следващите 4-6 месеца.

» Резултати

Окончателните резултати се наблюдават от 3 до 6 месеца след операцията. Ефектът в общи линии е постоянен. Ушите обаче трябва да се предпазват от травми и увреждания, особено от тези с посока от тила към лицето.

Подобрената симетрия и пропорционални черти на лицето са обикновено повече от удовлетворителни - асиметрията, дори и все още да се наблюдава, е в задоволителни граници, което със сигурност ще повиши Вашето самочувствие.

Цени

Корекция на уши с локална анестезия

€ 1250,00

Корекция на уши с обща анестезия

€ 1550,00

.