София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Лице Блефаропластика

Блефаропластика

Очите ни са най-интригуващата част от лицето, те привличат вниманието на другите хора и разкриват нашите чувства. Чрез очите не само виждаме другите, но и другите ни виждат. Наследствените фактори и възрастовите промени за съжаление оказват голямо влияние на визията на очите ни. Ако сте притеснени, че набръчканата кожа на горните клепачи Ви кара да изглеждате тъжни и ядосани или че очите Ви изглеждат уморени заради подпухналите долни клепачи, то козметичната операция на клепачите е подходяща за Вас. Чрез нея се отстранява излишната кожа, тъкан и мазнина, допринасящи за подпухналостта и торбичките както на долните, така и на горните клепачи.

 

Тук ще Ви запознаем в най-общи линии с козметичната операция на клепачите. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

» Какво представлява операцията на клепачите?

Корекцията на клепачите, технически наричана блефаропластика, е оперативна процедура, която значително подобрява външния вид на горните и долните клепачи и близката зона. Отстранява се излишната кожа, елиминират се торбичките и се възстановява стегнатостта на зоната около окото. Изражението придобива значително по-младежки и буден вид.

 По-специфично, операцията е насочена към:

 

 • Отпусната и увиснала кожа, която създава гънки или скрива естествения контур на клепача
 • Излишната кожа, която се спуска над горните клепачи и понякога пречи на зрението
 • Излишните мастни клетки, причина за подпухналостта на долните клепачи
 • Торбичките под очите
 • Увисването, излишната кожа и фините бръчици по долните клепачи

 

Като всяка една козметична процедура, операцията на клепачите изисква индивидуален подход. Вашият пластичен хирург ще прецени анатомията Ви, състоянието, което искате да коригирате, причината за състоянието и какво може да бъде реалистично постигнато. Ефектът на коригиране на увиснали клепачи или на торбичките под клепачите може да се постигне единствено оперативно чрез репозициониране на мускула, преразпределяне на мастните клетки, локализирани в очния контур и, когато е необходимо, отстраняване на излишната кожа.
За подобряване тонуса и вида на кожата, обкръжаваща окото може да бъдат препоръчани процедури, третиращи кожната повърхност, които в някои случаи заместват изрязването на минимални количества излишна кожа. При наличие на ниско разположени вежди или множество фини бръчици в ъгъла на окото, процедурата по повдигане на веждите може да се окаже по-подходяща или да се извърши в комбинация с операцията на клепачите. Повдигането на веждите може да придаде по-гладък вид на набръчканото чело.
Разрезите, които се правят при блефаропластиката, са същите както за лифтинг на средната част на лицето, чрез който се коригира увисването на бузите и ясно изразени назолабиални гънки (от носа към външния ъгъл на устата). Едновременно с блефаропластиката може да се извърши лифтинг и изпъване на шията.

» Откъде да започнете

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри Вашата визия. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които реконструктивната хирургия предлага
 • очакваните резултати и вероятните рискове
 • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

 

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

» Оценка на здравословното състояние

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 

 • да споделите Вашите очаквания
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици

 

Ако планирате да се подложите на подобна операция, бъдете искрени за следните състояния:

 

 • Заболяване на очите, като например глаукома, сухи очи или отделяне на ретината
 • Смущения на щитовидната жлеза като болестта на Грав (Graves disease) или хипо- и хиперфункция на щитовидната жлеза
 • Кардиоваскуларни заболявания, високо кръвно налягане, други заболявания, свързани с циркулирането на кръвта, диабет

» Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

 

 • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
 • инструкции и лекарства за деня на самата операция
 • специфична информация, свързана с избраната упойка

 

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Рисковете, свързани с оперирането на клепачите, са недобро заздравяване, инфектиране на третирана зона, временно замъгляване на зрението, изсъхване на окото. Понякога затварянето на окото е затруднено, но състоянието е временно. Изключително рядко се наблюдава издърпване надолу на долния клепач (ектропион), но състоянието е временно и отшумява.
Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него.

» Следоперативни грижи

След приключване на операцията, ще Ви бъде поставен омекотяващ мехлем и студен компрес, в някои случаи - хлабава превръзка върху окото. Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

 

 • При корекция на долен клепач превръзката се сваля наследващия ден. При горна блефаропластика, превръзка не се поставя.
 • През първите 24-часа да се избягва гледането на телевизия, четене на книги, навеждане на главата надолу за продължително време.
 • Конците се свалят на четвъртия ден след операцията.
 • Миене на лицето и очите с изстудена отвара от лайка. Може и поставяне на компрес от същата.
 • Препоръчваме прием на хомеопатичния продукт Arnica. Дозата се определя от аптекаря и зависи от съдържанието на активната съставка. Така например приемът на Arnica 9 е следният: три последователни часа по три хапчета, които се държат под езика. Arnica намалява чувствително получените отоци и насинявания и спомага за по-бързото следоперативно възстановяване.
 • Приемът на антибиотици не е необходим.

» Възстановяване

Първоначално възстановяването е придружено от отичане, появата на синини, раздразване или изсъхване на окото, дискомфорт. Тези състояния могат да бъдат облекчени чрез лекарства, студени компреси и мехлеми. Възпаление на разрезните линии също е често явление. Препоръчително е да държите главата си повдигната на възглавници до спадане на отоците и носене на слънчеви очила, за да предпазите очите си от ярка слънчева светлина и вятър. Заздравяване отнема от 5 до 10 дни- в този период ще бъдат премахнати и конците.  Тогава вече ще сте готови да се върнете на работа и може да възобновите носенето на контактни лещи. Козметичните средства ще Ви помогнат да прикриете остатъчните синини или зачервявания. Цялостното възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а разрезните линии избледняват.

Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. 

» Резултати

Окончателните резултати могат да бъдат наблюдавани до няколко седмици. За избледняването на разрезните линии може да е необходима и година. Макар че подобренията от козметичната операция на клепачите са постоянни, с възрастта Вие ще продължите да се променяте. Дългогодишната употреба на слънцезащитни средства и носенето на слънчеви очила ще запази резултатите от операцията.
Гладкият и стегнат контур на клепачите е един от предимствата на козметичната процедура. От много по-голямо значение е, че външният ви вид ще съответства на начина, по който се чувствате, а именно подмладени и жизнени.

Цени

Блефаропластика - горен клепач

€ 1250,00 - 1600,00

Блефаропластика - долен клепач

€ 1350,00 - 1950,00

.