София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Тяло Корекция на белези

Корекция на белези

След всяка рана остава белег, защото новата тъкан, която се образува от най-долбоката част на всяка рана, е по-груба и по-малко организирана от нормалната тъкан.

 

Белезите се разграничават като заздравяващи и окончателно установени. Ако условията за заздравяване са добри, белегът може да намалее до тънка бяла линия. При по-лоши условия обаче белегът може да остане широк и плътен, а понякога да се разрастне, почервенее или възпали и да обезобрази притежателя му за години. Късният етап на заздравяването е известен като хипертрофичен белег. В зависимост от разположението на белега, той може да изглежда по-груб или съответно по-нежен.  Например тесен, 2 см дълъг белег на гърба може да бъде едва забележим, но подобен белег на лицето да изглежда отблъскващ.

 

Няма белег, който да може да бъде изцяло заличен. Пластичната хирургия обаче Ви предлага възможността значително да намалите Вашия белег до нежни и фини линии. Тъй като всеки белег е строго индивидуален, консултацията с Д-р Георгиев е най-добрата възможност да обсъдите конкретно Вашия случай и да получите информация относно възможностите по заличаване. 

» Фактори в заздравителния процес на белезите

  • Възраст

 

Старите хора и малките бебета формират по-незабележими белези, докато раните на подрастващите, младите и зрелите хора със стегната кожа образуват постоянни белези. Вероятно тези разлики произтичат от свойствата на кожата и по-специално от нейната еластичност и стегнатост.

 

  • Раса и кожна пигментация

 

Хората от различните раси образуват различни проблемни белези. Тази разлика се изявява особено ясно при хората с тъмна кожа - китайци, индийци, маори, африканци и даже хора от Близкия Изток. Всички тези групи образуват хипертрофични белези в сравнение с хората от Северна Европа например. Причината е неизвестна, но вероятно се крие във възможностите за организация и заздравяване на пигментираната кожа. Вероятно поведението на повредените клетки е различно при хората с тъмна кожа.

 

Докато причините за тези разлики не станат известни, хирурзите трябва да бъдат предпазливи при препоръчване на операции на хората с тъмна кожа и винаги трябва да ги предупреждават за вероятността от постоперативен белег. Съществува риск от развитие на увеличаване или нарастване на кожната пигментация около раната или мястото около наранената кожа, било то инцидентно или хирургично.

 

  • Напрежение на кожата

 

Това е най-важният фактор. Кожата е като двупосочен разтегнат материал, който поддава повече в едната посока отколкото в другата. В посоката, където поддава по-малко, тъканните фибри са по-напрегнати, имат по-малко разтегнатост от срещуположните на тях. Това означава, че нараняванията или разрезите, направени в тази посока на напрежение, по-трудно заздравяват. Ето защо мястото на разреза е най-важно за определяне на начина, по който ще заздравее раната и какъв белег ще остане.

 

Хирурзите днес използват тази информация, за да подпомогнат заздравителния порцес и да намалят белега. Например при отстраняване на тумор по протежение на фибрите, където това е възможно.

 

Инцидентни рани в правилната посока могат да заздравеят от самосебе си и с относително малък белег. Ако обаче раната е в другата посока, по-вероятно е да се получи забележим постоянен белег, независимо че е старателно зашит и наблюдаван.

 

Други фактори, определящи заздравителния процес са:

  • Местоположение
  • Позиция спрямо строежа на кожата
  • Вид на раната
  • Генетични фактори
  • Опъване
  • Здравина на зарастването

 

» Келоидни белези

При някои хора понякога се образува широка тъкан от нараснал червен белег, наречен келоид. Той може да се развие от малки рани или даже от кожни ерупции, например акне. Тези белези са различават от нарастващите хипертрофични белези. Келоидите не изчезват с времето и наподобяват бавно нарастващи тумори, постепенно оплитащи заобикалящата ги кожа. Често са с неправилни разраствания. Те са резистентни на хирургично лечение. Различни хирургични техники са разработвани за лечение на келоидите, но нито една от тях не е била твърде успешна. Изглежда съществува много силно генетично влияние в образуването на келоиди, обикновено от родители или роднини, които страдат от същото. Този тип белези в не трябва да бъде рязан, а единствено подлаган на лечение.

» Изрязване на белези

В миналото хирурзите са избягвали да оперират хипертрофични белези, защото интервенцията ги е влошавала. Пациентите са били убеждавани, че нищо не може да бъде направено и с времето белегът ще омекне постепенно. Този процес често отнемал години и причинявал на хората с големи белези по лицето физиологични и емоционални травми.

 

По-голямото разбиране на проблема даде възможност на хирурзите да установят, че няма смисъл да се опитват да подобряват белега чрез изрязване на стария белег и внимателно затваряне на раната в същата посока. Ако условията за формиране на белега първия път не са били добри, вероятността за такива втория или третия път са малко вероятни. Всъщност положението може да се влоши, защото изрязването на белега ще създаде повече напрежение и ще го направи по-забележим.

» Предварителни мерки при лечението на белези

Раната трябва да се изравни внимателно по линията на максимално напрежение на кожата и да се затвори с вътрешен шев, за да се избегнат допълнителни белези от пресичащия се външен шев.

 

След отстраняването на шевовете раната и заобикалящата я тъкан могат да бъдат подпомогнати от адхезивна хартиена лепенка. Това предпазва раната от излишно разтягане до пълното й заздравяване. Необходими са 4 - 6 месеца, за да заздравее раната достатъчно добре и да противостои на опъна на останалата тъкан. Някои важни места се нуждаят от подходяща и адекватна терапия за по-дълъг период.

 

Хартиената лепенка може да бъде носена без неудобство, особено ако кожата е почистена първо с етер или спирт, за да се улесни фиксирането. Пациентът може да се къпе, да прави нормални физически упражнения, да плува, като лепенката се сменя веднъж седмично при необходимост.

» Лечение със стероиди

Дразненето и чувствителността на удебеления хипертрофичен белег може да бъде намалено чрез инжекционно прилагане на мощни стероиди като триамцинолон или кенакорт-А. Изглежда, че стреоидите намаляват метаболитната активност на клетките, която предизвиква процеса на удебеляване на белега. Чрез преодоляване на нарастващата активност на тези клетки, белегът бързо омеква и се сплесква за 10 дни и става по-малко раздразним.

 

Повторно инжектиране може да се направи 6 седмици след това, но активността на тези апликации трае около три месеца, така че трябва да се остави достатъчно време инжекцията да въздейства напълно преди по-нататъчно лечение. Важно е инжекциите да не се правят твърде често, тъй като могат да предизвикат изтъняване на кожата, разязвяване и развитие на нови повърхностни кръвоносни съдове. Стероидните инжекции няма да изличат напълно белега.

» Мултиплена W-пластична операция

Целта на операцията е предимно подобряването на фунционалната подвижност в зоната на белега, както и подобряването външния вид на грубо изглеждащи белези. Тяхното пълно заличаване не е възможно.

Най-добре е раните да бъдат оставени да се успокоят възможно най-дълго преди опита те да бъдат хирургично коригирани. Мултиплената зигзагообразна пластика е силно ефективна при лечението на някои устойчиви белези. Благодарение на подобрената техника за коригиране на белези се променя посоката на раната, съответно и белега, чрез серия от малки трионоподобни назъбени ламба, които правят зиг-заг ефект. Никоя от лините на зиг-заг-а не преминава в еднаква на стария белег посока.

 

В зависимост от големината и вида на белега процедурата се извършва с локална или обща анестезия и може да се наложи еднодневен престой в клиниката. Понякога операцията може да отнеме два или три часа до успешното й завършване. Например един белег, простиращ се от ъгъла на устата до ухото може да отнеме три и половина часа, за да бъде коригиран.

 

Операцията за корекция на белези изисква изключително внимание и трябва да бъде извършена педантично, за да даде възможно най-добри резултати. Опитите показват, че при правилно изрязване на белега се образува по-незабележим белег и се забелязва значително подобряване на състоянието.

Цени

» Корекция на белезиВарира в зависимост от големината и вида на белега

.