София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Тяло Лабиопластика

Лабиопластика

Лабиопластиката може да включва реконструкция на големите и малки срамни устни, намаляване обвивката  на клитора и / или изрязване на обвивката на клитора.

Понякога се получава объркване при употребата на думата „лабиапластика” (може да се напише и „лабиопластика”), тъй като, като общ термин, това може да означава различни форми на генитална хирургия. Например, има два различни метода на лабиапластика за намаляване на малките устни (D. на Фигура 1, по-долу). Лабиапластика, в някои случаи, е също термин, който се използва за процедурите, ограничаващи се само до обвивката на клитора (A. на Фигура 1, по-долу), и има също форми на операции лабиапластика за различни проблеми, засягащи големите устни  (E. на Фигура 1 по-долу).

 

» Анатомия, свързана с хирургичните операции на срамните устни

За да се обсъди козметичната операция на срамните устни и различните методи лабиапластика (лабиопластика), които могат да бъдат приложени, Вие трябва да сте запознати с анатомията на външните женски полови органи. Това е добре изобразено на следната фигура, като важните части са обозначени. 

 

 

Фигура  1

  • A. Обвивка на клитора (Обозначена  като  "Prepuce of clitoris")
  • В. Клитор  (Обозначен като  "Glans of clitoris")
  • D. Малки устни (Обозначени като "Labium minus")
  • Е. Големи  устни (Обозначени като  "Labium majus")
 
 

» Лабиапластика на малките срамни устни

Хирургично намаляване на малките устни

 

Това  (най-често исканата форма на лабиапластика ) е процедурата, която намалява големината или дължината на малките устни, и е методът, който ще обсъдим в най-големи подробности. Преди втората половина на 90-те години на миналия век, тя се е правела използвайки изключително така наречения „ метод на подрязване” или „метод на събличане”. След това, през втората половина на 90-те години, беше въведен „Клиновидния метод”, наричан също "V"метод).  В резултат, ние сега имаме два различни вида лабиапластика, за да намалим размера на малките устни. Ще опишем всеки един от тях, тъй като се използват и двата метода, според различните нужди на пациентите за лабиапластика. Винаги се обсъжда с пациентките кой от двата метода ще бъде техния най-добър избор. 

 

Методът на лабиапластика „подрязване”

 

 

Фигура  2 – Метод на лабиапластика подрязване

 

Този метод за намаляване на малките срамни устни е най-лесен за прилагане и най-лесен за разбиране. Поради това неговата техника се използва от най-голям брой хирурзи. Тъй като много пациентки искат техните малки устни да бъдат намалени до нивото на техните големи устни (или дори под това ниво) и тъмните ръбове на малките устни също да бъдат премахнати (за да им се придаде по-розов и по-младежки вид),  методът на подрязване често се избира. 

 

При  този метод на намаление на устните хирургът подрязва дълга лента от ръба на устната, като премахва тази нежелана част. Ръбът, който е срязан се зашива, така че да зарасне бързо, и надяваме се, да се образува  минимален белег.  С това се постига намаляване на малките срамни устни, като се премахва плътния, тъмен ръб на устната, и остава по-розов и по-нежен ръб. Той също намалява прекалената  дължина на малките устни, като ги поставя по-незабележимо точно в естествените гънки на големите устни.

 

Като недостатък новият по-розов  ръб на устната наистина има оперативен  белег, който, в някои случаи, може да бъде прекалено чувствителен. В допълнение, много жени смятат, че тази техника  променя прекалено много естествения вид на женските полови органи, тъй като е премахнат нормално виждащия се ръб и е заместен с ръб, който е различен по цвят (по-розов) и има  различен вид.  

 

 

„Клиновидният” метод на лабиапластика 
 
 
 

Фигура  3 – Клиновиден метод на лабиoпластика

 

Тази техника за намаляване на устните  (понякога наричана  "V"метод)  е  въведена първо от пластичния хирург в Бевърли Хилс  д-р Гари Алтер (Dr. Gary Alter). Тази операция служи за намаляване на големината и дължината на малките срамни устни, като се премахва оформен като "V" клин от нежелана част от  устните. Ръбовете на това отворено пространство  (в резултат на премахването на нежеланата част от устните) след това се зашиват заедно, като се оформя линия (или "I" форма) без видим белег по ръба на устната. Това не само намалява размера на устните, но прави това без да се подрязват естествените ръбове на устните, като се запазва напълно нормалния вид на женските полови структури. По този начин се избягва  образуването на белег по продължението на устните, като с това се свежда до минимум възможността за продължителна неудобна свръхчувствителност  по време на продължителната фаза на оздравяване.

 

Обаче, в случай, че видът на  ръба на устната е това, което не Ви харесва, (поради тъмния цвят на ръба и/или плътността), тогава този метод може да не е Вашият идеален избор. И отново, като пациентка за лабиапластика, Вие трябва да помогнете на Вашия пластичен хирург за това важно решение.

 
 

» Лабиапластика на обвивката на клитора

Намаляване на обвивката на клитора  

 

Тази процедура намалява изпъкването и видимостта на обвивката на клитора ("Prepuce of clitoris" /препуциум на клитора/на Фиг. 1 по-горе), която често изпъква прекалено много над нивото на прилежащите големи устни. Размерът и дължината на обвивката на клитора могат да бъдат намалени чрез премахване на една ивица от всяка страна на обвивката  близо до нейното прихващане.  Това прави белега добре скрит. Това много често се комбинира с редукционна лабиапластика на малките устни, тъй като малките устни са тясно свързани със самата обвивка. (A. и B. на Фиг. 1 по-горе).

 

В някои случаи намаляването на обвивката се прави като отделна процедура, без да се намаляват и малките устни (когато извънмерната големина на обвивката  на клитора е единственият проблем). Това, обаче, е друго решение, което трябва да бъде взето от пациентката преди операцията, и да се надяваме, при първата и консултация.

 

Изрязване на обвивката на клитора

 

Обвивката на клитора  ("Prepuce of clitoris" на Фиг. 1) е най-предното удължение на малките устни, което по естествен начин покрива и скрива клитора ("Glans of clitoris"/главичката на клитора/  на Фиг. 1), освен ако обвивката не се „премахне” от пътя. Изрязването на обвивката на клитора е окончателното оперативно отстраняване на тази част от обвивката на клитора,  която скрива клитора от прекия поглед.  Това „разкриване” на клитора  се прави с намерението да се позволи по-добро показване на главичката на клитора. Има много твърдения, че това усилва сексуалното стимулиране на клитора, и това често е основната мотивация на жените да се подложат на тази операция.

 

Както и при лабиапластиката, изрязването на обвивката може да се направи под анестезия с „непълно заспиване”, но като се има предвид ограничената област на ангажиране, както и по-краткото време за операцията, комбинираното приложение на местна анестезия се прилага удачно в случая. Тъй като това е кратка и директна процедура, обикновено следва доста бърз период на възстановяване.

 

» Лабиапластика на големите срамни устни

Големи, нееднакви и набръчкани големи срамни устни  (външните устни)

 

Изборът за лабиапластика на големите устни включва или намалението на големите устни или уголемяването на големите устни, в зависимост от притеснението на пациентката.

 

Напоследък общественото внимание е фокусирано върху операциите за промяна на размера и вида на малките устни, и малко се говори за операциите за подобряване на вида на набръчканите големи устни, които изглеждат прекалено големи, неравни или прекалено  дълги. Това е жалко, тъй като настоящата тенденция към „чисто обръснати” женски полови органи, и общественото признание на женската т.нар. „слива”, също излага големите устни на  много по-внимателно разглеждане. Някои жени са наясно с „изгледа” на техните големи устни, и следователно, търсят или оперативно намаляване (за да направят големите устни по-малки, „по-стегнати” и по-еднакви), или, алтернативно, уголемяване (да се уголемят или „напълнят” техните „изпразнени”  и набръчкани големи устни).

 

Ако големите устни (и често и прилежащата пубична част) изпъкват поради извънмерна тлъстина (до степен на образуване на непривлекателна „слива”), прави се липосукция и  често премахване на излишъка от големите устни или на кожата в областта на пубиса. От друга страна, когато набръчканите големи устни са проблем, и нямат достатъчно твърдост или напълненост се прилага липофилинг (инжектиране на собствена мастна тъкан). 

 

Изборът на техника обикновено се определя при първата консултация, но в някои случаи може да бъде направен предварително,  като се оценяват снимки, дадени от бъдещата пациентка.

 

» Възможни усложнения

За щастие, лабиапластиката се счита за малка хирургическа процедура, и е сравнително безопасна. Най-честите възможни усложнения са кървене, лека инфекция, отваряне на разреза, образуване на белег, и/или дразнене и болка.  Когато всичко заздравее, може също да има промяна на усещанията, промени в оцветяването и дори асиметрия. Вашият пластичен хирург може да ви помогне за всеки от тези проблеми. 

Цени

» Лабиопластика€ 800,00

.