София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Лице Лифтинг

Лифтинг

Ако сте притеснени от възрастовите изменения по Вашето лице, лифтингът може би е точно за Вас. Чрез тази процедура се коригира увисналата кожа и мускули на лицето, отстранява се излишната мазнина и се възстановява стегнатостта за постигане на по-младежки, отпочинал и жизнен външен вид.

Операцията е много подходяща за всички, върху които времето е оставило своя отпечатък. Прави се предимно на хора на средна възраст, но понякога се прилага и при 30-годишни, когато лицето е преждевременно състарено. 

» Защо се извършва?

Състаряването на лицето води до загуба на еластичността на кожата, увисване на тъканите и до появата на бръчки. Тези знаци на възрастта се отразяват на начина, по който се чувстваме и по който изглеждаме в очите на другите. Дори човек, изпълнен с енергия, може да изглежда по-възрастен и уморен, отколкото всъщност е. Използването на специална козметика намалява процесите на старенее, но понякога далеч не е достатъчно, за да постигнете желаните резултати. Фините бръчки по лицето могат да се повлияят само след продължителна употреба на крем или гел с витамин А, химически пилинг или лазерно опресняване на кожата.

Отпускането на кожата на лицето и мастната тъкан се дължи на загуба на тонуса поради това, че еластичните и колагеновите фибри постоянно губят свойствата си на свиване и стягане. Този процес може да започне още преди 30-годишна възраст. Стресът, пушенето и наследственото предразположение са други важни фактори. Много пациенти споделят, че техните майки, лели и баби са имали подобни бръчки и са преждевременно състарени.

Много жени мечтаят за по-млад и атрактивен вид и искат да върнат времето назад с оглед на положението им в обществото или работата им. Мъже също така често често се подлагат на фейслифинг поради същите причини.

Фейслифтингът не е малка операция, която се извършва бързо и лесно. Обсъдете подробно причините, поради които желаете процедурата, както и всякакви други подробности с вашия хирург.

» Какво представлява лифтингът?

При лифтинга, технически известен като ритидектомия, оперативно се подобряват видимите възрастови изменения по лицето и шията.
Увисването на кожата в средната част на лицето създава дълбока гънка под долния клепач (наречена „слъзен улей") и между носа и устата (назолабиална гънка), които са причина лицето да изглежда уморено и тъжно. Загубата на мускулен тонус и мастна тъкан в долната част на лицето води до появата на гуша (линията на челюстта провисва на нивото на шията). Отпуснатата кожа и мастните депа под брадичката и челюстта са причина дори човек с нормална телесна маса да изглежда като че ли има „двойна брадичка".
Лифтингът коригира всички тези възрастови белези като възстановява младежкия, отпочинал външен вид, повдига лицевия контур и подобрява тонуса на кожата и подлежащата мускулатура.

За да добиете реалистична представа как бихте изглеждали след фейслифтинг, легнете по гръб и се погледенете в огледалото. Така отпуснатата кожа ще падне назад към ушите и надолу към шията и това прави лицето и шията ви да изглеждат опънати. Целта на манипулацията е да се отпусне напрежението около очите или устата и да се постигне естествен, а не маскоподобен вид.

» Видове лифтинг

Лифтингът е индивидуална процедура. Вашият пластичен хирург ще направи оценка на състоянието на Вашата кожа, мускулна и костна структура и ще вземе предвид различните фактори, допринасящи за състаряването на лицето. Съветвайки се с Вас, той ще определи най-подходящата техника или комбинация от процедури за оптимално постигане на Вашите конкретни цели.

 

Традиционен лифтинг

 

Традиционен лифтинг - чрез отстраняване на излишната кожа, традиционният лифтинг възстановява средната част на лицето, брадичката и шията. По време на операцията кожата постепенно се опъва и се освобождава от дълбоките тъкани пред ушите, темето, отзад на ушите и отстрани на главата по линията на косата, като внимателно се пазят главните кръвоносни съдове и нерви. Кървенето се контролира чрез диатермична обработка. Хирургът може да реши да опъне тъканите, покриващи лицевите мускули, за да се очертаят челюстите. Излишната мастна тъкан на брадичката или челюстта се смъква или изрязва. Различни техники опъват повърхностните мускули на шията, за да се очертае ъгълът между челюстта и шията. Отпуснатата кожа внимателно се коригира, като по-скоро се опъва отпред и отзад на ушите. Степента на натиск, упражнен върху кожата е достатъчен, за да направи лицето опънато и стегнато, без да изглежда като маска или да се променят формата на очите и устата. Оформя се новата позиция на кожата пред и зад ушите и се зашива с минимален натиск.

Процедурата отнема два-три часа, а понякога - повече. Може да се извърши или под обща анестезия или с местен анестетик с интравенозен седатив.

 

Ендоскопски лифтинг

 

По време на ендоскопския лифтинг на челото, мускулите и тъканите, водещи до появата на бръчки или причиняващи увисване на кожата, биват коригирани чрез частично изрязване или модифициране до постигането на по-гладък вид на челото, повдигане на веждите и минимизиране на линиите на намръщване. Хирургът прави от три до пет къси разреза. Ендоскопът се поставя през дадения разрез, осигурявайки по този начин ясна визуализация на мускулите и тъканите, разположени под кожата.С помощта на друг инструмент, хирургът повдига подлежащата тъкан на челото; резултатът е по-гладка повърхност на челото.По този начин, хирургът коригира мускулите на челото и в повечето случаи перманентно подробява бръчките, породени от мимическата дейност на лицето, напр. Линиите на намръщване и хоризонталните бръчки на челото. Процедурата трае около час и половина, през което време Вие сте под пълна упойка. Интравенозната анестезия замести класическата обща упойка и болката е сведена до минимум. За разлика от традиционната наркоза, при която в гърлото се поставя тръба, свързана с респиратор, при интравенозната анестезия Вие спите непробудно и дишате самостоятелно без да чувствате никаква болка. След операцията и излизане от упойката, ще се почувствате сравнително добре (разбира се, следоперативният дискомфорт не може да бъде напълно избегнат) и няма да изпитате често срещаните при традиционната анестезия странични ефекти.

 

Лифтинг чрез използването на суспенсионни (поддържащи) конци

 

Суспенсионните конци осигуряват дълготраен ефект. Хирургът поставя подкожно с помощта на дълга игла еластичен и антибиотичен конец.Чрез тази процедура отпуснатите тъкани на веждите и бузите могат да бъдат повдигнати и опънати. За определяне на точките за поставяне на конците, хирургът използва дълга малка игла, поставена в определената за целта равнина. Ето защо разрези не са необходими. Този специфичен лифтинг метод може да бъде извършван и самостоятелно без да бъде комбиниран с ендоскопски лифтинг на челото. Специалните антибиотични конци започват постепенно да се разтварят когато колагенът отново образува капсула около тях, повишавайки по този начин ефекта на лифтинга. Тази капсула минимизира и риска конците да бъдат отхвърлени от организма. Лифтингът чрез използването на суспенсионни конци е сравнително бърза и безкръвна процедура и е особено подходяща за пациенти, които не се нуждаят от „драстично" подмладяване на лицето.

» Комбинация на фейслифтинг с други процедури

Подмладяващите процедури, които обикновено се извършват заедно с лифтинга, са повдигане на веждите, коригиране на увиснали или твърде дебели вежди, коригиране на клепачите. Също така, чрез малка липоскулптура излишната мастна тъкан, която се образува под брадичката или линията на челюстта, може да бъде отстранена.

Други процедури, с които може да подобрите резултата от лифтинга, са поставяне на лицеви импланти или увеличаване на меката тъкан за по-добро очертаване на лицевата структура.

Когато желаното подобрение може да се ограничи до средната част на лицето, а излишната кожа не е водещ фактор, традиционният лифтинг може да бъде заместен от повдигане на лицето с използването на минимален брой разрези.

Намаляването на бръчките чрез инжектирането на ботокс може да Ви бъде препоръчано преди оперативната намеса (това помага за релаксирането на подлежащите мускули преди тяхното репозициониране и повторно стягане) или след нея (за поддържане на крайния ефект).

» Преди операцията

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри визията и състоянието на Вашето лице и шия. По време на консултацията ще бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

  • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
  • възможностите, които реконструктивната хирургия предлага
  • очакваните резултати и вероятните рискове
  • подробна информация за курса на лечение, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

Още в първоначалния разговор обсъдете болничния престой и цената, които могат да варират широко и често включват липоскулптура на шията и понякога дермабразио на устните или лазерно обновяване на фините лицеви бръчки.

Препоръчително е да пуснете косата си по-дълга преди операцията, за да покриете по-лесно белезите. Някои хирурзи режат по линията на косата, други - през косата, много рядко се налага бръснене. Има технически съображения за тези разлики, които зависят от плътността на косата, прическата или други индивидуални причини. Вашият хирург може да ви посъветва да миете косата си с антисептичен шампоан три-четири дни преди операцията за дезинфекция на косата и скалпа.

Важно е да споделите всякакви подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа или алкохол. Пушенето забавя сериозно заздравяването на раните.

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

  • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
  • инструкции и лекарства за деня на самата операция
  • специфична информация, свързана с избраната упойка

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.

» Следоперативни грижи

Очаква се еднодневен в болница. Препоръчително е да отсъствате от работа две седмици за първоначално възстановяване, въпреки че максималният ефект ще се прояви от три до четири месеца след операцията.

Първите 24 часа след операцията се носи еластична превръзка за предотвратяване образуването на хематоми. Превръзки не се налагат. Задължителни са контролните прегледи или консултации по телефона през 4-5 дни. Желателно е главата да се мие с дезинфекционен сапун, а белезите да се третирът 2 пъти дневно с течен Jodasept. Ако има поставени дренажи, те се свалят по преценка на д-р Георгиев. Конците се свалят на 14-ия ден. Препоръчваме прием на Arnica (хомеопатичен продукт). Дозата се определя от аптекаря и зависи от съдържанието на активната съставка. Тя намалява чувствително получените отоци и насинявания и спомага за по-бързото следоперативно възстановяване. Антибиотици се приемат само по предписание.

» Възстановяване

Първоначалното възстановяването е придружено от появата на отоци и синини, както и временна драстична промяна на визията Ви. Лицевите мимики ще бъдат временно ограничени. Имайте го предвид, когато правите планове за ежедневието след операцията. Проявете търпение за крайния резултат.

Постарайте се да останете в покой колкото е възможно по-дълго през първата седмица, за да намалите отока. Обикновено това е и периодът, необходим за заздравяването на разрезите. Първите десетина дни избягвайте навеждането на главата надолу.

Между втората и четвъртата седмица може да се завърнете на работа. Козметичните средства обикновено успяват да прикрият избледняващите синини.
По време на заздравителния процес може да чувствате кожата на лицето и шията твърде опъната. Това е особено дразнещо през първите няколко седмици, особено нощем, но постепенно състоянието се подобрява. Тъканите под кожата ще бъдат неестествено плътни през първите няколко седмици. Може да чувствате твърди бучки под кожата поради натрупване на кръв, които по-лесно могат да се разнесат посредством масаж и ултразвук.

Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. 

» Възможни усложнения

По време на операцията малки чувствителни нерви по кожата на лицето се разделят и това неизбежно води до известно намаляване на чувствителността. Понякога това се локализира в малък участък пред ушите, но може да има и понижена чувствителност около по-широка зона по бузите, зад ушите и по скалпа. Това изчезва до два-три месеца. При възвръщане на чувствителността след няколко седмици, ще изпитвате странното усещане за растене на нервите. Това е нормално и изчезва напълно с времето.

През първоначалния постоперативен период може да се образува случайно хематом под повдигнатото ламбо. Хирургът ще ви върне в операционната, ще почисти хематома, ще спре кървенето и ще зашие отново раната. Големият хематом причинява натиск върху прилежащата кожа и забавя заздравяването на раната.

Най-сериозното и рядко усложнение при фейслифтинг е увреждането на един или повече клонове на лицевия нерв, което причинява парализа на някои части на лицето. След операцията може да последва временна парализа на ъгъла на устата или челото. Това е резултат от травма на нерв или мускул. Нормалните движения се възвръщат след 6 до 12 седмици. На пациентите им е много трудно да повярват, че ще се възстановят напълно и затова е необходимо пълна подкрепа през цялото време. Трайното увреждане на лицев нерв е изключително рядко усложнение при фейслифтинг.

За пациента е необичайно да бъдат оставени видими белези. Единственият видим белег преминава зад ухото към скалпа и може лесно да бъде скрит от косата.

На мястото на разрезите може да се появат пътечки поради временна или постоянна загуба на коса, но те лесно могат да бъдат прикрити. Понякога косата може да оредее, независимо ,че скалпът не е директно засегнат от операцията. Това е по-скоро резултат от силното притеснение от операция или анестетика, а не от самата операция. Косата се възстановява от самосебе си за няколко месеца.

» Резултати

Ефектът от фейслифтинга е строго индивидуален. Средно процедурата дава резултат за 5 до 10 години, но има много хора, които се радват на по-млада и опъната кожа до живот. Използването на качествени слънцезащитни продукти ще Ви помогне да поддържате подмладения си външен вид чрез минимизиране на влиянието на слънцето. За дълголетието на Вашето ново младежко излъчване значително допринася и здравословния начин на живот.

Лифтингът е възстановяваща процедура и не променя съществено Вашето изражение, нито може да спре ходът на времето. Вие ще продължите да се променяте с възрастта, но сега на изменения ще бъде подложена една по-млада версия на самите Вас.

Цени

Лифтинг

€ 2800,00 - 5500,00

Мидфейслифт

€ 1350,00 - 1950,00

Ендоскопски чийклифт

€ 1850,00 - 2300,00

Ендоскопски фронтлифт (чело)

€ 1800,00 - 2700,00

.