София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Лице Липофилинг със собствена мастна тъкан

Липофилинг със собствена мастна тъкан

Липофилингът е прехвърляне на мазнини от една зона на тялото на друга или структурно присаждане на мазнини. При него се използват собствените мастни клетки на пациента като постоянен пълнител за добавяне на обем на меките тъкани. Мазнината се взема с тънки канюли през малки разрези, както е при обикновената липосукция. След филтриране, изолираните мастни клетки се инжектират в областите с дефицит.  В допълнение към добавянето на обем, липофилингът намалява белезите, като подобрява качеството и еластичността на покриващата кожа. Механизмът му на действие не е напълно изяснен, но при повторни приложения, тази техника е демонстрирала своята безопасност и ефикасност.  

 

Липофилингът се използва при уголемяването на меките тъкани, контура на тялото, подмладяване на лицето, реконструкция на лицето (напр. при болестта на Ромберг), и при операции на гърдите (както естетични, така и реконструктивни). 

» Техника

Преди операцията се определят подходящите донорни места за вземане на мастна тъкан. Това включва вътрешната страна на коляното, бедрото, корема, гънките от тлъстини по талията, гърба, горната вътрешна страна на ръката и врата. Донорните и реципиентните места се фотографират, за да се направи сравнение на следоперативните резултати и преди това. 

 

  

1а                                      1б                                            1с

 

 Фиг. 1: Липосукция на подкожната мастна тъкан се прави, като се използва 3 мм канюла в най-дълбокия слой (a),  2 до 3 мм канюла в междинния слой  (b) и 2 мм канюла в най-повърхностния слой  (c).

 

Липофилингът отнема между  45 минути и  3 часа, в зависимост от обема мазнини, който трябва да се прехвърли. Мазнината се взема през 5 мм разрези, направени между гънките на кожата. Използват се 2 или 3 мм канюли, като колкото по-повърхностно е мястото на вземането, толкова по-тънка е канюлата (Фиг. 1). Мазнината се аспирира или при ниско или при високо отрицателно налягане, в зависимост от показанията и предпочитанията на хирурга.

 

Фиг. 2: Канюлата за аспирация е свързана с „капана за мазнини”.  Тази събирателна метална кутия е свързана с епруветка с устройство за отрицателно налягане, или с машина за липосукция.

 

Мазнината се събира в специално моделирана метална кутия (Фиг. 2) и тогава се прехвърля в по-малки съдчета, обикновено 10 до 20-кубикови спринцовки, които се центрофугират за 2 до 3 минути. Това разделя компонентите на мазнина, вода и клетъчна фракция, състояща се главно от мазнини и стволови клетки. Мазнината и водата тогава се махат, а  клетъчната фракция  се запазва. Клетъчната фракция се прехвърля в 1, 5 или 10 кубикови спринцовки, в зависимост от обема, който трябва да се инжектира в реципиентната област. Разрезите на донорното място тогава се затварят с резорбируеми шевове и се слагат малки превръзки.

 

Мазнината се инжектира през канюли, които имат размер само 1 до 2,5 мм в диаметър (Фиг. 2). Това практически не оставя белег на мястото на получаването. Подкожният слой се инжектира, като се правят стотици до хиляди преминавания през същото място на разрязване и оставяне на микроскопски частици мазнина при всеки един случай. Това създава множество малки тунелчета, в противоположни посоки, през целия слой на меките тъкани. 

 

Фиг. 2: типична канюла за липоаспирация

 

Инжектираната мазнина оцелява като получава кислород и хранителни вещества от околните тъкани, но този източник постепенно се изчерпва. В същото време, нови кръвоносни съдове разрастват към присадката от мазнини (нео-ангиогенеза), които изпращат навън сигнали за дистрес. Ако мастните частици са прекалено големи (повече от  3мм) или групирани прекалено близко една до друга, кръвоносните съдове няма да могат да ги достигнат навреме. Централната част на мастната присадка тогава остава без кръвоносни съдове  и умира. Всяка мъртва мазнина се превръща в масло и организмът го изолира, като се образува киста. Кистите могат спонтанно да се резорбират, но ако са големи, трябва да бъдат отстранени хирургически. 

» Предоперативна подготовка

От жизнено значение е да обсъдите Вашите очаквания. В много случаи могат да са необходими два до три опита за лиофилинг, за да се постигне желаният ефект. За съжаление приблизително 50% от инжектираните мазнини се реабсорбират след всяка процедура и всеки пациент трябва да бъде наясно с това.

 

В различните научни изследвания се съобщава за преживяемост на мазнининте от 30 до 75%. Загубата на мазнини се дължи на травма по време на операцията, отлагания, които са прекалено големи, апоптоза (програмирана клетъчна смърт) или други механизми, които разрушават клетките.  Това означава, че може да бъде необходима допълнителна корекция. Обемът мазнини, който може да бъде инжектиран на един път, е ограничен от дебелината и хлабавостта на меките тъкани на реципиентното място.

 

Общо, има две значителни етапа на намаляване обема от липофилинга след операцията (Фиг. 3):

 

 • Първото е приблизително след 3 седмици, когато се установява след-оперативното събиране на течности (отоци) .
 • Второто се получава  4 до 6 месеца по-късно, когато мъртвите мастни клетки се резорбират от организма. 

 

 

Фиг. 3: Графика, показваща абсорбиращия модел на структурните мастни присадки: първото намаление се дължи на разнасянето отока, а второто намаление се дължи на реабсорбцията на мъртвите мастни клетки. 


В този пример: ден  O: 200 мл първоначален обем, 300 мл липофилинг; на 3 –та седмица: общ обем, състоящ се от  200 мл първоначален обем,  300 мл липофилинг, 100 мл оток; на 6-та седмица: общ обем, състоящ се от  200 мл първоначален обем, 300 мл липофининг; на 6 –я месец: общ обем, състоящ се от  200 мл първоначален обем, 180 мл присадени мастни клетки са оцелели.

 

Мастните клетки, които оцеляват, прибавят обем към областта, който трае цял живот, но  хормонални промени и промени в теглото могат да са отговорни за бъдещите придобивки или загуби.

 

За да се подобри хирургическия резултат, пациентите биват насърчавани да не пушат. Пушенето намалява преживяемостта на присадката и увеличава риска от усложнения, особено забавеното зарастване на раните. 

» Следоперативни грижи

Много пациенти чувстват някои области сковани следоперативно. Това е свързано с отока, леката травма на сетивните нерви и факта, че е бил  приложен местен анестетик. В допълнение, много често се образува синина в областите, откъдето мазнината е била взета или инжектирана.

 

Ще бъдете помолен да носите специални стягащо бельо след операцията. Това намалява отока и образуването на синина на донорните места, а и натискът също улеснява свиването на кожата и  прилепването отново на подлежащите меки тъкани. Стягащите дрехи се носят постоянно, през деня и през нощта, за  4 седмици. Те могат да бъдат свалени за кратко време, за да се измиете или да си вземете душ.

 

Не слагайте лед или стягащо облекло, например сутиен, на реципиентната област за 3 седмици.  Това помага на новите напъпващи кръвоносни съдове да проникнат в мастните присадки. Пушенето също спира образуването на тези кръвоносни съдове, и е напълно забранено.  

 

Може да е необходимо да вземате редовно аналгетици за няколко дена, тъй като липофилингът може да причини известно неудобство. В допълнение, въздържайте се от шофиране, докато не се почувствате удобно и можете да спирате внезапно, ако е необходимо.  Без физически натоварвания или вдигане на тежко поне 7 дни. Повечето пациенти се връщат на работа 7-10 дни след операцията, но трябва да избягвате да спортувате поне 4 седмици. 

» Възможни усложнения

Обичайни последствия:

 

 • Неудобство
 • Преходна скованост
 • Образуване на синини
 • Оток
 • Намалена или отсъсвие на чувствителност на кожата в зоната на манипулация

 

Общи усложнения:

 

 • Хематом (<1%), който може да изисква връщане в операционната
 • Инфекция на раната (<1%)
 • Серома (<5%)
 • Големи белези

 

Усложнения, които са специфични за тази процедура:

 

 • Подкожни кисти, жлези или белези
 • Реабсорбция на мазнините, която изисква допълнителна операция 

» Предимства и недостатъци

Предимства:

 

 • Подобряване и на реципиентното място и на мястото, откъдето мазнините са взети.
 • Оцелелите мазнини остават за постоянно.
 • Напълно естествен материал.
 • Операция в един ден, минимално неудобство и бързо възстановяване.
 • Минимално инвазивна и с нисък риск от усложнения.
 • Малки белези на донорното място и без допълнителни белези на реципиентното място.
 • Подобрява качеството на надлежащата кожа. Това може да е от особено значение след увреждане при облъчване или при процедури за подмладяване на лицето. 

 

Недостатъци

 

 • Могат да бъдат необходими повторни процедури.
 • Липофилингът добавя само обем, а не допълнителна кожа. Ако това се изисква, например след  операция за рак на гърдата, местно или по-далечно ламбо не може да бъде избегнато.
 • Липофилинг не е възможен, ако сте много слаб/а.
 • Хормонални промени или промени в теглото могат да бъдат отговорни за бъдещи придобивки или загуби. 

» Резултати

Цени

Липофилинг на лице

€ 1050, - 1200

Липофилинг на задни части

€ 1400 - 1900

.