София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Тяло Липосукция

Липосукция

Стройното и пропорционално тяло често се приема за символ на здраве и жизненост. Независимо обаче от доброто си здравословно състояние и редовните упражнения, някои хора все пак страдат от диспропорционално тяло, следствие натрупване на мастни клетки в определени области. Ако наличието на струпвания на мастни депа в различни части от тялото Ви притеснява, липосукцията може да се окаже подходящата за Вас процедура.

Последващата информация ще Ви запознае в най-общи линии с липосукцията. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

» Какво представлява липосукцията?

Липосукцията, наричана още липопластика или липектомия, представлява оперативно отстраняване на локализираните излишъци от мастна тъкан, оформяйки определени части от тялото и подобрявайки пропорциите и очертанията на тялото.  Три са често прилаганите варианти на процедурата:

 

 • Традиционна липосукция чрез оперативно изсмукване на мастните депа
 • Оттичаща или супер-мокра техника, при която се влива салинен разтвор с добавен адреналин или упойващи средства преди отстраняването на излишната мазнина
 • Ултразвукова липопластика (UAL - ultrasound-assisted lipoplasty), при която се използва ултразвукова енергия за втечняване на мастните клетки преди тяхното оперативно изсмукване

 

Споменатите техники се използват за премахването на мастни натрупвания, локализирани в следните зони:

 

 • Бузите, брадичката и шията
 • Горната част на ръцете
 • Областта на гърдите
 • Гърба
 • Корема и кръста
 • Дупето
 • Бедрата
 • Коленете
 • Глезените и прасците


Чрез липосукция перманентно се оформят телесните контури в диспропорционалните области на натрупване на мастни депа. Прилага се както на жени, така и на мъже и може да се извършва самостоятелно или заедно с други процедури като лифтинг, намаляване на гърдите или абдоминопластика. Липосукцията не се смята за лечение на пълнотата и не е заместител на диетите и физическата активност, не представлява и ефективен начин за лечение на целулит.

Подходящи кандидати за процедурата са:

 • индивиди с отклонение от идеалната за тях телесна маса не повече от 30%, със стегната, еластична кожа и добър мускулен тонус
 • без други заболявания, които биха могли да намалят ефекта от реконструкцията
 • непушачи
 • имат реалистични очаквания и позитивна нагласа що се отнася до възстановяването на гърдата и на фигурата като цяло

Наличието на високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания също трябва да се вземат под внимание при планиране на операцията, както и предишни операции на подлежащата на третиране област.

» Откъде да започнете?

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура може да постигнете оптимален външен вид. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които пластичната хирургия предлага
 • очакваните резултати и вероятните рискове
 • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

 

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

 

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 

 • да споделите Вашите очаквания
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург, като по този начин Вие осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.

» Вашата липосукция

Липосукцията е силно индивидуализирана процедура, при която внимателно се преценяват и взимат предвид всички специфични за дадения случай фактори. При определянето на подходящата за Вас техника се преценява еластичността и тонуса на кожата, както и плътността и разположението на мастните депа. При всички техники се правят разрези в или близо до интервираната зона, позволяващи вмъкването на канюли с подходящи размери. След освобождаване на мастните депа посредством върха на канюлата, те се отстраняват с помощта на вакуум или мощен всмуквателен уред. При някои алтернативни методи за ръчно освобождаване на депата, се използват спринцовки, прикрепени към канюлата.
Ръчното всмукване на излишната мастна тъкан се прилага при малки и изолирани области или когато се планира изсмуканата мазнина да бъде повторно инжектирана в други части на тялото. Процедурата се нарича присаждане на мазнина и се използва при изглаждането на бръчки или вдлъбнатини по лицето и тялото.
Когато от една единствена област се изсмуква голямо количество мастна тъкан, се поставят стягащи колани или чорапогащници, които помагат на кожата да се възстанови към новите контури по време на възстановителния процес. Понякога за намаляване на излишната кожа се извършват второстепенни процедури. Специално внимание се отделя при големи количества на отстраняваната тъкан като 5л или 5000 ссs.

» Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

 

 • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
 • инструкции и лекарства за деня на самата операция
 • специфична информация, свързана с избраната упойка
 • постоперативни грижи

 

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения. Възможните рискове при липосукцията са неравни контури, нагъване или отпускане на кожата, нараняване на кожата и нервите, пигментация, инфекции при интервираното място, струпване на мастни клетки, появата на съсиреци, загуба или натрупване на флуиди. При използване на ултразвукова техника съществува риск от изгаряне. Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Всяка една операция крие рискове, свързани с анестезията. Тези и други фактори трябва да бъдат дискутирани с Вас преди да дадете Вашето съгласие за операцията.
Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

» Следоперативни грижи

След приключване на операцията стягащо бельо или еластични превръзки ще бъдат поставени на третираните места. Те помагат за намаляването на отока и за приспособяването на кожата към новия контур на тялото. За подпомагане на изтичането на излишната кръв и флуид, може да бъде поставен дренаж(и). Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

 

 • Смяна на превръзката на 3-ти ден след операцията.
 • Конците се свалят на 7-ми ден.
 • Препоръчваме прием на хомеопатичния продукт Arnica. Дозата се определя от аптекаря и зависи от съдържанието на активната съставка. Така например приемът на Arnica 9 е следният: три последователни часа по три хапчета, които се държат под езика. Arnica намалява чувствително получените отоци и насинявания и спомага за по-бързото следоперативно възстановяване.
 • Двигателен режим - щадящ оперативното място (при липосукция на корем се препоръчва изправена стойка на тялото - без гънки в коремната област).
 • Посещения при физиотерапевт по указание на хирурга.
 • Желателно е носенето на еластично бельо (колан или чорапогащник) в продължение на месец след операцията.
 • При насинявания в тази област е добре мястото да се третира с Хепароид или Лиотон 1000 гел.
 • Позволява се приемът на обезболяващи първите 3-5 дена, но след консултация с д-р Георгиев.
 • Възможно е изтичането на течност от раната няколко дни след операцията, което е нормално. В постоперативния период спазвайте разумен хранителен режим - помнете, че липосукция е оперативна техника за оформяне на тялото, а не за отслабване.

» Възстановяване

Първоначалният заздравителен процес е съпроводен от отичане, вцепененост, болки, синини и дискомфорт, които се контролират успешно с лекарства и постоперативна рехабилитация. Заздравяване отнема от 5 до 10 дни, като в този период ще бъдат премахнати и конците. Веднага щом се почувствате готови може да се върнете към лека активност- обикновено няколко дни след операцията. Първоначално избягвайте натоварващи упражнения и вдигането на тежки предмети. Цялостното възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а разрезните линии избледняват. Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията.
 

Важно е да не преставате да контролирате теглото си, защото в противен случай ефектът от операцията ще бъде краткотраен.
 

» Резултати

След операцията новите Ви контури ще постепенно ще се оформят, а Вашето самочувствие ще се повишава. Удовлетворението от първоначалните резултати след липосукцията ще се запазят дълго време, стига да поддържате теглото си и да водите здравословен начин на живот - да се храните правилно и да поддържате физическа форма.
Вашето по-слабо и пропорционално тяло ще се справя по-лесно с предизвикателствата, а Вие ще се чувствате значително по-добре. 

Цени

Липосукция на бедра

€ 1800,00 - 2900,00

Липосукция на корем

€ 1800,00 - 2900,00

Липосукция на задни части

€ 1800,00 - 2500,00

.