София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Гърди Повдигане на гърди

Повдигане на гърди

Женските гърди се променят с времето, загубвайки своята младежка форма и стегнатост. Тези промени, като загуба на еластичността на кожата, може да са в резултат на бременност, кърмене, вариране на теглото, гравитация. Фактор е и наследствеността. Ето защо дори в тинейджърските години, гърдите може да са отпуснати и увиснали. Загубата на добре оформените и стегнати гърди се отразява на женското себевъзприятие и самочувствие.
Ако желаете да възстановите стегнатостта и формата на Вашите гърди, вероятно повдигането на гърдите е подходящата за Вас процедура. В общи линии при нея гърдите се повдигат и стягат чрез премахване на излишната кожа и опъване на тъканта, за да се оформи новият контур на гърдата. Ако ареолата (пигментираната кожа около зърното) е уголемена, чрез тази процедура тя може да бъде коригирана. Повдигането на гърдата подмладява женската фигура, а профилът на гърдите става по-млад и по-стегнат.
Тук ще се запознаете в най-общи линии с процедурата по повдигане на гърдите. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

» Какво представлява повдигането на гърдите?

Чрез тази процедура, наричана още мастопексия (mastopexy), се повдига и подобрява формата на женските гърди в случаите когато:

 • те са увиснала, но пропорционални на тялото
 • са загубили стегнатостта си и еластичността на кожата
 • без поддръжката на сутиена, зърното е поднало под сгъвката на гърдите
 • зърното и ареолата сочат надолу
 • кожата е набръчкана и ареолата е уголемена

Повдигането на гърдите е подходящо за жени, желаещи да подобрят формата и позицията на своите гърди. Ако желаете да уголемите своите гърди, поставянето на имплантите и повдигането на гърдите могат да бъдат извършени едновременно.
Въпреки че процедурата по повдигане обикновено не засяга функционирането на гърдата, съветваме Ви да споделите с Вашия хирург, ако планирате бъдеща бременност. Промените, които гърдите претърпяват по време на бременността може да минимизират и дори да анулират подобренията, постигнати чрез повдигането на гърдите. Планове за значителна загуба на тегло трябва да бъдат обсъдени по същите причини. Добри кандидати за тази процедура обикновено са жени с нормално, стабилно тегло, чиито гърди са добре развити и които вече са раждали. Повдигането на гърдите се препоръчва и при млади жени, особено в случаите на асиметрия. На процедурата може да се подложат:

 • Индивиди в добро здраве, без сериозни заболявания, които биха повлияли на тяхното възстановяване
 • Непушачи
 • Позитивно настроени индивиди, които си поставят постижими цели за по-добър външен вид и са наясно със своите желания

» Откъде да започнете?

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура ще се постигне оптимално подобряване на очертанията на гърдата. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които повдигането на гърдите предлага
 • очакваните резултати и вероятните рискове
 • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

 


Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 • да споделите Вашите очаквания
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
 • да бъдете искрени относно ракови заболявания във вашето семейство и здравословното състояние на Вашите гърди
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург

 

Взимайки решението да се консултирате с пластичен хирург и да следвате неговите съвети и препоръки, Вие всъщност осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.
 

» Вашето повдигане на гърдите

Повдигането на гърдите е високо индивидуализирана процедура, при която се прилагат множество техники и пластични модели. При определяне на подходящата за Вас техника, от значение са:

 • размерът и формата на гърдите
 • размерът и позицията на ареолата
 • степента на увисване
 • еластичността и качеството на кожата, както и количеството излишна кожа

Съществуват множество варианти на процедурата. Най-често прилаган е триразрезният модел:

 • около ареолата
 • по вертикала надолу от ареолата към свивката на гърдата
 • хоризонтално по протежение на свивката

През направените разрези подлежащата тъкан се повдига и оформя, подобрявайки стегнатостта и контура на гърдата. Зърното и ареолата се позиционират на тяхната естествена височина. При необходимост увеличената ареола се редуцира чрез изрязване на периферната кожа. Премахването на излишната кожа компенсира загубата на нейната еластичност.
При някои алтернативни техники се елиминира хоризонталния или вертикалния разрез, а понякога и двата. Дълбоко в тъканта се поставят постоянни шевове, които оформят и поддържат новата гърда. За пълно затваряне на кожата се използват шевове, кожни лепила или хирургическо тиксо.

 

» Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

 • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
 • инструкции и лекарства за деня на самата операция
 • специфична информация, свързана с избраната упойка

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Възможните рискове при повдигането на гърдите са образуване на съсиреци (хематоми), инфекция и недобро заздравяване, промени в чувствителността на зърното или на гърдата, които обикновено са временни. Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Всяка една операция крие рискове, свързани с анестезията. Тези и други фактори трябва да бъдат дискутирани с Вас преди да дадете Вашето съгласие за операцията.


Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

» Следоперативни грижи

След приключване на операцията, върху разрезите ще бъдат поставени превръзки. Еластична превръзка или поддържащ сутиен ще минимизират появата на отоци и ще стягат гърдите до тяхното пълно заздравяване. За подпомагане на изтичането на излишната кръв и флуид, може да бъде поставен дренаж. Преди изписването Ви от клиниката, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

 • как да се грижите за третираното място
 • лекарствата, които трябва да приемете, за да се намали вероятността от инфекция и да се ускори заздравяването
 • специфични указания как да поддържате общото си здравословно състояние
 • кога да насрочите контролните прегледи при Вашия пластичен хирург

 

» Възстановяване

Първоначално възстановяването е придружено от отичане и дискомфорт при мястото-донор (при техники, използващи ламба). Лекарства за смекчаване на този дискомфорт може да Ви бъдат изписани. По време на възстановителния процес се препоръчва денонощно носене на поддържащ сутиен. Важно е да почиствате оперираното място и да прилагате предписаните Ви лекарствени кремове. Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. Веднага щом се почувствате готови, може да се върнете към лека активност- обикновено няколко дни след операцията. За затварянето на раната обикновено се използват абсорбиращи се конци. В противен случай конци се махат до две седмици след операцията. Дотогава вероятно ще бъдете готови да се завърнете към нормална активност, но избягвайте натоварващи упражнения и вдигането на тежки предмети.
Първоначалното заздравяване може да отнеме от 5 до 10 дни. В този период трябва да бъдат отстранени и конците.
Възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а формата и положението на гърдата се прецизират. Продължавайте да спазвате указанията на Вашия хирург и периодично се преглеждайте.

» Резултати

Крайните резултати от повдигането на гърдите могат да се очакват през следващите няколко месеца. Разрезните линии са постоянни, но не толкова забележими. Манипулации по премахването на белезите могат да се правят един месец след операцията.
С времето гърдите Ви ще продължат да се променят. За да запазите новият им профил, е добре да поддържате постоянно тегло, да водите здравословен начин на живот и да полагате грижи за Вашите вече стегнати и подмладени гърди.

Цени

» Повдигане на гърди€ 2800,00 - 3900,00

.