София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Лице Повдигане на вежди

Повдигане на вежди

По изражението на лицето ни другите съдят как се чувстваме. По-ниско разположените или увиснали вежди ни придават вид на тъжни или уморени, дори когато не сме. За нещастие, при някои хора тези белези остават постоянни в резултат на свръхактивни мускули в областта на челото и веждите, по наследство или просто в следствие на възрастовите изменения.
Ако сте притеснени от появата или наличието на браздовидни линии в областта на челото и веждите, процедурата по повдигане на веждите е подходяща за Вас. Чрез повдигане на веждите се коригират увиснали и ниско разположени вежди, изглажда се набразденото чело и се възстановява отпочиналото и младежко изражение.

 

Тази брошура ще Ви запознае в най-общи линии с пластичната операция повдигане на веждите. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

» Какво представлява повдигането на веждите?

Повдигането на веждите е пластична операция за подобряване на визията на лицето в областта между горните клепачи и скалпа до слепоочието и има за цел да:

 

 • Редуцира гънките и другите белези на стареенето в областта на челото и веждите, допринасяйки за по-меко, релаксирано и подмладено изражение на лицето
 • Намали браздите, пресичащи челото и онези, които се образуват високо над носа между очите
 • Подобри „линиите на намръщване" - вертикалните гънки между веждите
 • Репозиционира увисналите и ниско разположените вежди, които „похлупват" горните клепачи
 • Повдигне веждите за „по-бдително" изражение

 

Процедурата е индивидуална според състоянието на Вашата кожа, мускулен тонус, височина на челото, костна структура, както и според вида на желаните от Вас корекции. Независимо че разрезите обикновено се разполагат в линията на косата, Всички тези индивидуални фактори се взимат предвид при определяне на подходящата за Вас процедура или комбинация от процедури.

 

Операцията изисква или множество малки разрези, скрити в линията на косата или по един единствен разрез в линията на двата горни клепача. Пациенти без или с оредяваща коса също може да се възползват от предимствата на процедурата. В случаите на твърде голямо количество излишна тъкан се прилага и алтернативна техника. При нея разрезът е по-широк, преминаващ през горната част на скалпа. Разрезите обикновено се затварят чрез шевове, кожни лепила, хирургично тиксо или специални клипси. При необходимост може да се използват и постоянни шевове, малки хирургични винтове или абсорбиращ се механизъм, фиксиран незабележимо в областта на слепоочието.

Повдигането на веждите може да се извърши и в комбинация с други подмладяващи процедури като опериране на клепачите и лифтинг в средната и долната част на лицето и шията.

Операцията може да трае два или повече часа в зависимост от обема на желаната корекция, използваната техника или други допълнителни процедури, които се извършват едновременно с операцията.


Неоперативните подмладяващи методи на лечение нямат същите резултати, но спомагат за отстрочване на операцията за време когато тя ще бъде наистина необходима. Резултатите от хирургическата интервенция могат да бъдат подобрени чрез лазер или химически пилинг. Амбразивните кожни процедури допринасят за подмладяването на тонуса и външния вид на кожата. Инжектирането на ботокс за намаляване на бръчките може да Ви бъде препоръчано преди самата операция за пълно релаксиране на подлежащите мускули до тяхното репозициониране и повторно стягане или след операцията за поддържане на постигнатия ефект.

 

Процедурата е подходяща за жени и мъже, чиято тъкан и лицеви мускули са в добро състояние и които имат реалистични очаквания за крайния ефект от операцията.

» Откъде да започнете?

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри Вашата визия. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които пластичната хирургия предлага
 • очакваните резултати и вероятните рискове
 • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

 

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

 

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 

 • да споделите Вашите очаквания
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург 

» Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

 

 • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
 • инструкции и лекарства за деня на самата операция
 • специфична информация, свързана с избраната упойка

 

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Рисковете, свързани с повдигането на веждите включват лошо зарастване на белезите, инфекции, появата на съсиреци, кървене (хематома), частично опадане на косата, чувство на вцепеняване в областта на скалпа, лицева асиметрия, рискове, свързани с анестезията. Парализата на лицето се наблюдава изключително рядко, но е възможна. Повдигането на челото може да доведе и до повдигане линията на косата. Всички възможни рискове трябва да бъдат обсъдени с Вас преди да дадете вашето съгласие.

 Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него.

» Следоперативни грижи

След приключване на операцията, разрезите ще бъдат превързани. Операцията се извършва в болнични заведения и изисква кратък престой. 

Еластична превръзка около главата Ви ще минимизира отока. За подпомагане на изтичането на излишната кръв и флуид, може да бъде поставен дренаж. Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

 

 • Носене на еластична превръзка 24 часа след операцията за предотвратяване образуването на хематоми. Не се налага смяна на превръзка.
 • Измиване на главата с дезинфекционен сапун и третиране на белезите 2 пъти дневно с течен Jodasept.
 • Ако има поставени дренажи, те се свалят по преценка на д-р Георгиев.
 • Контролни прегледи или консултации по телефона през 4-5 дни. Сваляне на конците на 14-ия ден.
 • Първите десетина дни избягвайте навеждането на главата надолу.
 • Препоръчваме прием на хомеопатичния продукт Arnica. Дозата се определя от аптекаря и зависи от съдържанието на активната съставка. Така например приемът на Arnica 9 е следният: три последователни часа по три хапчета, които се държат под езика. Arnica намалява чувствително получените отоци и насинявания и спомага за по-бързото следоперативно възстановяване.
 • Антибиотици не се препоръчва освен по предписание

 

» Възстановяване

Първоначално възстановяването е придружено от отичане, появата на синини и дискомфорт. Лекарства за смекчаване на този дискомфорт може да Ви бъдат изписани. Препоръчително е да държите главата си повдигната на възглавници до спадане на отоците. Сърбежите по разрезните линии в областта на скалпа са често срещано явление. Ще бъдете инструктирани относно постоперативното почистване на лицето и косата. Мимиките на лицето също ще бъдат ограничени за известно време.

Заздравяване отнема от 7 до 14 дни- в този период ще бъдат премахнати и конците.
Цялостното възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а разрезните линии избледняват. Избягвайте излагането на слънце на интервираните места до тяхното пълно заздравяване.

Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. 

» Резултати

Напълното изчезване на отока може да отнеме няколко месеца. За заздравяването на разрезите е необходимо поне година. Използването на слънцезащитни кремове и воденето на здравословен начин на живот е от съществено значение за поддържането на новия младежки и жизнен вид на лицето Ви.
С възрастта челото и лицето Ви ще продължат да се променят. Удовлетворението от процедурата обаче ще Ви съпътства много години напред.

Цени

» Повдигане на вежди€ 1300,00 - 1750,00

.