София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Тяло Премахване на бенки

Премахване на бенки

Почти всеки човек има бенки по кожата си,  по-голямата част от тях са малки и трудно забележими, но има и такива, които поради вида и големината си създават неудобство и  загрозяват добрия вид на кожата. Разположена в част от тялото, където се предизвиква триене в дрехи или бижута, бенката може да се разрани и да създаде здравословен проблем. Ако дадена бенка е променила първоначалния си цвят или форма, ако кърви поради нараняване или дори е частично премахната по невнимание, желателно е незабавна консултация с дерматолог.

 

Преди да се подложите на интервенция за премахването на конкретна бенка препоръчваме консултация със специалист дерматолог, с когото да обсъдите възможностите за ексцизирането й, тъй като не всички бенки подлежат на премахване. Ранното и правилно диагностициране е изключително важно преди да се пристъпи към нейното премахване, което ще обсъдите с д-р Георгиев, от когото ще получите пълна информация относно методите по отстраняването й.

» Какво представляват бенките?

Бенките, или в медицината наричани още меланоцитни невуси, представляват пигментни петна по кожата, които се появяват вследствие на увеличения брой меланоцити в горния слой на епдермиса. Основният фактор, предопределящ наличието на бенки, е наследствеността. Излагането на слънце също води до появата на пигментации.

 

Бенките могат да бъдат вродени или да се появят впоследствие и варират значително в размера и вида си. Вродените се появяват още с раждането и могат да променят размера си през годините. Някои  бенки е възможно да достигнат толкова големи размери, че да придизвикат не само козметичен или естетичен проблем, но и здравословен. Бенките, които се появяват с течение на годините, често променят първоначалната си форма, стават релефни, възможно е да се окосмят и придават на чистата кожа неприятен вид. Невусите могат да бъдат както кафяви, които са и най-често срещаните, така и червеникави, розовеещи или дори синкави. Хора с по-светла кожа, които проявяват чувствителност към ултравиолетовите лъчи,  са особено предразположени към образуването на бенки.

 

Понякога доброкачествените бенки преминават през промяна и се превръщат в злокачествен меланом, а оттам е възможно да предизвикат тумор или рак на кожата. Желателно е редовно да преглеждате големите и релефни бенки, ако имате такива, и при наличието на някаква промяна или изменение, незабавно да се консултирате със специалист, като избягвате да ги излагате на пряка слънчева светлина. Ранното откриване на проблема може да бъде жизнено важно.  

» Методи за премахване

Методите за премахване на бенките, които се прилагат в клиниката на д-р Георгиев, са два: аблация и хирургично изрязване.

 

Аблацията е метод за премахване на бенки в радиочестотната електрохирургия и в най-общи линии представлява обгаряне на бенката. Използва се накрайник с радиочестотни вълни, с който се премахва бенката. Интервенцията е почти безкръвна и има минимален възстановителен период. Образува се коричка, която в рамките на 2-4 седмици пада сама и не бива да се отстранява, тъй като е възможно да предизвика разраняване или инфекция.  Процедурата изисква висока прецизност на изпълнението. Важно е да бъдат премахнати всички клетки, за да не се появи отново. При този метод не се поставят шевове.

 

При рискови или потенциално ракови бенки е препоръчително изрязването на бенката по хирургичен път, така се премахва изцяло опасността от развитието на канцерогенни клетки. Изрязва се видимата й част (над кожата), частта под нея, както и малко от прилежащата кожа, като остава фин белег. След премахването на нежеланото образувание, материал от него се предоставя на пациента, за да бъде занесен за хистологично изследване, което ще даде точна информация за естеството на образуванието.

 

И двата метода за премахване на бенките са напълно безболезнени, тъй като третираното място се обезболява предварително с локален анестетик. След края на интервенцията се поставя водоустойчива лепенка, която предпазва от замърсяване и позволява безпроблемното къпане.  Възможно е леко зачервяване, парене и подуване, което бързо преминава. На 7-ия ден след интервенцията се изваждат конците и при необходимост се поставят нови лепенки. До момента на цялостното заздравяване раната не трябва да се излага на слънчева светлина, поради което есенно - зимният период е най-подходящ за изпълнение на процедурата.

Могат да бъдат отстранени няколко бенки в една интеревенция.

След интервенцията са възможни следните странични реакции: зачервяване, инфекция, хематом, белег, кожна некроза, рецидив, намалена чувствителност, които с времето отшумяват.

Освен бенки, може се премахват лезии, липоми, атероми или други нежелани доброкачествени образувания по тялото и лицето.

 

Цени

» Премахване на бенки€ 25,00 - 50,00

.