София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Гърди Реконструкция на гърда

Реконструкция на гърда

Реконструкцията на гърдата е физически и емоционално възнаграждаваща процедура, която се прилага при частично или цялостно отстранена гърда, най-често след мастектомия. Процедурата представлява комбинация от техники на пластичната хирургия, чрез които не само се създава нова гърда, но значително се подобрява външният вид на жената, нейното самочувствие и качество на живот.
С помощта на тази процедура може да се постигне относително естествен външен вид и усещане. Реконструираната гърда обаче няма да изглежда, да се усеща или да има чувствителността преди нейното отстраняване.
Обикновено реконструкцията на гърдата включва няколко процедури, които се извършват последователно на етапи. Тя може да протече едновременно с мастектомията или да се отложи до пълното възстановяване на пациента след мастектомията и другите допълнителни курсове на лечение. От значение е жената да се чувства готова за психическото и емоционално приспособяване, което реконструкцията изисква. Както при загубата на гърдата, така и при нейното възстановяване, е необходимо да се „привикне" към крайния резултат.
Тук ще Ви запознаем в най-общи линии с процедурата по реконструкция на гърдата след мастектомия. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

» Какво представлява реконструкцията на гърдата?

Реконструкцията на гърдата се постига чрез няколко реконструктивни техники, които оптимално възстановяват формата, външния вид и големината на гърдата и може да включват:

 • Ламбо техники, при които се използва собствен мускул,  мазнина и кожа, за да се създаде гръдният  хълм или да се покрие гърдата
 • Тъканно разширяване, при което здравата кожа се издърпва до покриване на импланта
 • Оперативно поставяне на имплант
 • Присаждане и други специфични техники за създаване на зърно и ареола

Въпреки че реконструкцията позволява ефективно възстановяване на женската гърда, резултатите може значително да варират. Реконструираната гърда няма да притежава същата чувствителност и ще се отличава като усещане в сравнение с естествената гърда. Разрезите, независимо дали от самата реконструкция или от мастектомията, остават забележими. Техниките, при които се използват ламба, оставят разрезни линии и при местата-донор, но те по принцип са локализирани в не толкова открити области на тялото като гърба, корема и дупето.

Реконструкцията се прилага и когато само едната гърда е отстранена. В този случай за подобряване симетрията между двете гърди (размер и позиция) се препоръчват допълнителни процедури като повдигане, намаляване или уголемяване на гърдите.

Добри кандидати за реконструкция на гърдата са жени:

 • които приемат диагнозата и лечението
 • без други заболявания, които биха могли да намалят ефекта от реконструкцията
 • непушачи
 • имат реалистични очаквания и позитивна нагласа що се отнася до възстановяването на гърдата и на фигурата като цяло

» Откъде да започнете?

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура ще се постигне оптимално възстановяване на пострадалата гърда. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

 • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
 • възможностите, които реконструктивната хирургия предлага
 • очакваните резултати и вероятните рискове
 • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 • да споделите Вашите очаквания
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург

Взимайки решението да се консултирате с пластичен хирург и да следвате неговите съвети и препоръки, Вие всъщност осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.
 

» Вашата реконструкция на гърдата

Реконструкцията на гърдата е силно индивидуална процедура. Различните техники предлагат различни предимства. При избора на подходящ курс на лечение се взимат предвид анатомията на пациента, неговите предпочитания и препоръките на хирурга.
Техниките, при които се използват ламба, водят до по-естествено усещане на гърдата и се прилагат, когато останалите след мастектомията тъкан и мускул са незначителни. Разрезните линии са забележими както на реконструираната гърда, така и на местата-донор. Възстановяването е по-продължително. Съществува и вероятност от частична или пълна загуба на ламбото в следствие на недобро заздравяване.
Понякога след мастектомията остава тъкан от гръдната стена, достатъчна да покрие импланта. Поставянето на имплант почти винаги изисква ламбо техники или тъканно разширяване. При реконструкцията чрез тъканно разширяване, възстановяването е по-лесно, но самият реконструктивен процес е по-дълъг. След поставянето на експандера (разширителя) е необходимо той да се пълни неколкократно чрез вътрешна клапа, което осигурява постепенното разширяване на тъканта и създаването на здрава тъкан. Това налага посещения при Вашия пластичен хирург в разстояние на повече от 4-5 месеца. Ако експандерът не служи като постоянен имплант, след изпълнение на неговата функция той се отстранява чрез оперативна намеса.
Реконструкцията на гърдата завършва с реконструкция на зърното и ареолата

Реконструкцията може да се извърши еднократно или на няколко етапа в зависимост от използваните техники, предприетото лечение и времевите рамки, в които искате да постигнете желаните резултати. Цялостната реконструкция обикновено се постига чрез множество процедури в продължение на няколко месеца.

» Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

 • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
 • инструкции и лекарства за деня на самата операция
 • специфична информация, свързана с избраната упойка

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Възможните рискове при тази процедура са кървене, инфекция и недобро заздравяване. При техниките, използващи ламба, съществува и риск от значителна загуба на тъкан, загуба на чувствителност, както на местата-донор, така и на реконструираното място. При използването на импланти има риск от капсулиране и разкъсване на импланта. Всяка една операция крие рискове, свързани с анестезията. Тези и други фактори трябва да бъдат дискутирани с Вас преди да дадете Вашето съгласие за операцията.
Въпреки че реконструкцията на гърдата води до забележителни резултати, реконструираната гърда не може напълно да замести естествената. Дори след корекции на другата гърда, симетрията между двете гърди няма да бъде пълна. Под повечето видове дрехи обаче и бански костюми, Вашите гърди ще изглеждат естествени и хармонично оформени. 
Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции всички интересуващи Ви въпроси с Вашия хирург.

Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

» Следоперативни грижи

Реконструкцията на гърдата изисква кратък престой в болничното заведение. Първоначалните реконструктивни процедури най-често се осъществяват под обща упойка. Някои вторични процедури са по-леки и не изискват оставане в болничното заведение. При тези случаи локалната упойка е достатъчна.

След използването на ламбо или имплант и приключване на операцията, разрезите ще бъдат превързани. Еластична превръзка или поддържащ сутиен ще минимизира отока и ще стегне гърдите. За подпомагане на изтичането на излишната кръв и флуид, може да бъде поставен дренаж. Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

 • След поставяне на експандер, превръзките се подменят през 3-4 дни. Тогава се извършва и раздуването на експандера с физиологичен серум. Тази процедура се повтаря до окончателното му раздуване между 28-ми и 30-ти ден от поставянето на експандера.
 • Сваляне на конци на 14-ти ден от операцията.
 • При поставен дренаж, превръзката се сменя на следващия ден, а той се маха по преценка на хирурга.
 • Прием на обезболяващи или антибиотик - по преценка на хирурга.
 • След свалянето на конците, белезите се третират с Zeraderm сутрин и вечер до 3-ти месец или по-дълго по желание.
 • Белегът да не се излага на слънце или солариум до 6-ти месец от операцията. Манипулации по премахване на белега могат да започнат след 1-ия месец.
 • Да се избягва вдигането на тежки предмети; фитнес зала може да се посещава след 45-ти ден от операцията.

» Възстановяване

Първоначално възстановяването след реконструкция на гърдата е придружено от отичане и дискомфорт при мястото-донор (при техники, използващи ламба). Лекарства за смекчаване на този дискомфорт може да Ви бъдат изписани. По време на възстановителния процес се препоръчва денонощно носене на поддържащ сутиен. Важно е да почиствате оперираното място и да прилагате предписаните Ви лекарствени кремове. Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. Веднага щом се почувствате готови може да се върнете към лека активност - обикновено няколко дни след операцията. За затварянето на раната обикновено се използват абсорбиращи се конци. В противен случай конците се махат до две седмици след операцията. Дотогава вероятно ще бъдете готови да се завърнете към нормална активност, но избягвайте натоварващи упражнения и вдигането на тежки предмети.
Възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а формата и положението на гърдата се прецизират. Продължавайте да спазвате указанията на Вашия хирург и периодично се преглеждайте.

» Резултати

Крайните резултати от реконструкцията на гърдата след мастектомия могат да Ви помогнат да се почувствате физически и емоционално удовлетворени. С времето част от чувствителността на гърдата се възвръща, а белезите избледняват. Необходими са усилия и компромиси, но за повечето жени те са незначителни в сравнение с по-доброто качество на живот и възможността отново да изглеждат и да се чувстват пълноценни. Внимателното следене на състоянието на гърдата чрез различни диагностични техники е от огромно значение за Вашето здраве в дългосрочен план. Не пренебрегвайте редовните прегледи.

Цени

» Реконструкция на гърда€ 2200,00 - 4900,00

.