София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Гърди Уголемяване на гърди

Уголемяване на гърди

Много от жените придават голямо значение на големината на гърдите си. Според тях малките гърди ограничават не само изборa им на облекло, но и неудовлетворяват идеала им за пропорционално тяло. Уголемяването на гърдите спомага за постигането на хармонично тяло и повишава женското самочувствие.
Уголемяването на женските гърди се постига чрез оперативното поставяне на импланти. Процедурата в общи линии е козметична и се извършва единствено в отговор на Вашето желание за по-голям бюст или за възстановяване на неговия обем след значителна загуба на тегло или бременност.
Имплантите може да се използват и за реконструктивни цели - възстановяване на гърда след мастектомия например. Както при козметичната, така и при реконструктивната пластична хирургия, имплантите позволяват на жените да изберат по-пълни, естествени на вид гърди и по-хармонична фигура.
Тук можете да се запознаете в най-общи линии с процедурата по уголемяване на гърдите. Най-добрият начин обаче да научите как да постигнете Вашите цели и да удовлетворите Вашите желания е консултацията с пластичен хирург.

 

» Какво представлява уголемяването на гърдите?

Оперативното поставяне на импланти има за цел да повиши пълнотата и проекцията на гърдите, както и да подобри тяхната симетрия. Клинично позната като уголемяваща мамапластика, процедурата козметично се използва за:

 • Уголемяване на естествено малки гърди, най-често предавани по наследство
 • Възстановяване на големината на гърдите след бременност, кърмене или загуба на тегло
 • Постигане на симетрия когато разликата в размера и формата между двете гърди не е толкова драстична 

Чрез тази процедура обаче не може да се коригира увисването на гърдите. В случаите когато жената желае едновременно с промяната на размера да се подобрят позицията и формата на увисналите гърди, мамапластиката може да се комбинира с процедура по повдигане на гърдите.
Уголемяването на гърдите е индивидуална процедура - ето защо тя трябва да се предприеме единствено по Ваше желание, а не според желанието на други. Перманентното увеличаване на гръдната обиколка може да се постигне единствено оперативно. На този етап няма данни за лекарства с подобен ефект, които да отменят хирургичната намеса.
Процедурата може да се приложи при жени на различна възраст. Въпреки това се препоръчва при пристъпването към подобна операция гърдите да са напълно развити.
Уголемяването на гърдите не влияе върху способността за кърмене.
Добри кандидати за уголемяване на гърдите са жени:

 • без други заболявания, които биха могли да намалят ефекта от реконструкцията
 • непушачи
 • с реалистични очаквания и позитивна нагласа що се отнася до възстановяването на гърдата и на фигурата като цяло

 

» Поставяне на импланта под или над мускула

Крайният резултат и формата на гърдите след поставянето на импланти в голяма степен са детерминирани от позицията на импланта спрямо пекторалния мускул на гръдната стена. Имплантите могат да бъдат поставени над или под пекторалния мускул. Оперативният достъп при поставянето на импланта под мускула също играе важна роля, когато се решава дали имплантът да бъде изцяло или частично покрит от мускула.
Eфектът е различен в зависимост от позицията и начина на поставяне на импланта. Спазването на определени принципи би предотвратило някои потенциални усложнения, които често съпътстват процедурата по уголемяване на гърдите: ограничава се рискът от капсулна контрактура, „кръглия" вид на гърдата може да бъде избегнат, рискът от появата на видими нагъвания по гърдата (rippling) е сведен до минимум, предотвратява се „смъкването" на импланта, улеснява се мамографията след процедурата по уголемяване.

 

Поставяне на имплантите над мускула (под жлезата)

На снимките вляво е показано поставяне на импланта над мускула в субгландуралната област (областта под жлезата); контактът с гръдната тъкан е пълен. При повечето пациенти този начин на поставяне води до по-закръглена форма и вид на гърдата, но много от жените предпочитат именно тази „закръглена" и не толкова естествена форма на гърдата. При надмускулното поставяне имплантът е „вътре" в гърдата.    

  

 

Предимства:

 • по-лесно изпълнение на операцията
 • ограничава се развитието на мастопексия (въпреки че по-късно възникналият птозис може да бъде по-ясно изразен и по-трудно коригиран);
 • незначителен постоперативен дискомфорт, тъй като разрезът засяга единствено кожата и мастната тъкан. Този подход позволява поставянето на импланти с големи размери, каквото е и желанието на повечето жени.

 

Недостатъци:

 • значителни трудности при подлагането на мамография (около 40% обструкция);
 • ръбовете на импланта са ясно забележими;
 • осезаемо нагъване на кожата над импланта, особено при текстурните (грапави) импланти;
 • по-висок риск от капсулна контрактура; често се наблюдава „смъкване" на импланта;
 • корекцията на птозиса, възникнал сред време, е значително по-трудна.

 

Поставяне на имплантите частично под мускула

Снимките показват частично покриване на импланта от мускула при подмускулно поставяне като разрезът може да бъде както през ареолата, така и през инфрамамарната гънка. По този начин се прекъсва поддържащата фасция в долната част, което осигурява достъпа в равнината под мускула. При този подход имплантите са почти изцяло под мускула.    

   

 

Предимства:

 • имплантът в значителна степен е отделен от мускула, което улеснява мамографията;
 • постига се по-естествен вид на гърдата с плавен преход от плоската част на гръдната стена към кръглата форма на импланта;
 • ръбовете на импланта са почти незабележими; обикновено не се появява набръчкване на гърдата (освен при текстурните импланти);
 • рискът от капсулна контрактура е значително по-нисък, стига имплантът да не е инфектиран при поставянето му през гръдната тъкан.

 

Недостатъци:

 • постоперативният дискомфорт е по-значителен;
 • техниката е малко по-трудна за изпълнение;
 • долната част се поддържа единствено от тъканта (както при поставянето на импланта над мускула), което води до „смъкване" на импланта с времето при някои от пациентите.

 

Поставяне на гръдни импланти изцяло под мускула

На снимките е показано поставяне на импланта изцяло под мускула, при което поддържащата фасция в долната част остава непокътната. Поддържащата фасция е продължение на мускулното покритие от пекторалните мускули към коремните прави мускули и на пръстовидно оформените странични сератусни мускули. Тя представлява колагенов „лист", който постепенно се разпъва след поставянето на импланта и осигурява вътрешна (подобно на сутиен) поддръжка и по този начин предотвратява „смъкването" на импланта. При този подход имплантът се поставя изцяло зад гърдата. Покриването на импланта „изцяло" от мускула (в долната си част 1/3 - 1/4 от импланта е покрит единствено от фасцията на мускула) без разрезът да засегне самия мускул, може да се постигне единствено чрез трансаксиларен достъп. При него в подмускулното пространство се навлиза от предната аксиларна гънка, където мускулът се намира най-близо до кожата.

 

 

Предимства:

 • лесно поставяне; естествена форма на гърдата; незабележими ръбове на импланта;
 • няма риск от нагъване на повърхността на гърдата (освен при текстурните импланти при много слаби жени);
 • по-малък риск от капсулна контрактура, тъй като гръдният хълм е напълно отделен от импланта и по време на неговото поставяне имплантът не бива инфектиран;
 • мамографията се повлиява в незначителна степен; добра вътрешна поддръжка; без белези на самата гърда.

 

Недостатъци:

 • повишена трудност при изпълнението на самата операция;
 • постоперативна мускулна болка;
 • първоначално имплантите стоят по-високо до адаптиране и разтягане на поддържащата фасция;
 • в някои случаи се нарушава лимфният дренаж от външните два сегмента на гърдата,т.нар път на Гросман

В нашата клиника се практикуват и трите гореописани метода. Решението относно метода на поставяне на импланта се взима по време на консултация и в съответствие с индивидуалния статус на пациента.


Изплолзвани са материали от www.advanced-art.com

» Какво трябва да знаем за имплантите?

Имплантите, които се използват в клиниката, са направени от висококачествени медицински грапави или гладки силиконови обвивки, пълни със стерилен високо технологичен медицински силиконов гел, който може да бъде с различна кохезивност (плътност) или стерилен солеви разтвор. Мястото на импланта, видът и размерът се определят по преценка на хирурга в съответствие с Вашата анатомия и желания. Производителите на импланти периодично представят нови стилове и видове импланти, сред които Вие можете да откриете подходящия за Вас.
Няма данни имплантите да влияят отрицателно на Вашето здраве. Внимателните и задълбочени проучвания на различни независими асоциации не откриват връзка между гръдните импланти и автоимунните болести при жените. Имплантите обаче може да причинят едва доловими или по-забележими промени в начина, по който усещате гърдите си. Капсулирането е състояние, при което естествено оформящата се около импланта тъкан се свива и гърдата става по-твърда от нормалното. Процентът на неговата поява варира и въпреки че може да се коригира оперативно, резултатът от корекцията невинаги e постоянен.
Трябва да сте наясно, че имплантите не са перманентни и след години може да се наложи подмяната на един от тях или и на двата. Бременността, загубата на тегло и менопаузата също могат да предизвикат промени във Вашите вече уголемени гърди. Запазването на добрите резултати изисква полагане на грижи, включително редовно изследване на здравословното Ви състояние и периодична оценка на състоянието на Вашите импланти.
Преди самата операция може да Ви бъде препоръчано да си направите мамография, която да послужи за сравнение при бъдещи изследвания. Постоперативно, мамографията е технически по-трудна. За постигането на възможно най-добри резултати се прилагат разнообразни техники. Ето защо когато се подлагате на различни диагностики, бъдете искрени относно наличието на импланти.

» Важни предпоставки

Общото Ви здравословно състояние и Вашите анатомични предпоставки могат значително да повлияят на резултата от операцията. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

 • да споделите Вашите конкретни очаквания
 • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
 • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург

Взимайки решението да се консултирате с пластичен хирург и да следвате неговите съвети и препоръки, Вие всъщност осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.

» Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

 • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
 • инструкции и лекарства за деня на самата операция
 • специфична информация, свързана с избраната упойка
 • информаци относно постоперативните грижи

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Възможните рискове при уголемяването на гърдите са кървене, инфекция и недобро заздравяване на разрезите, промени в чувствителността на зърното и гърдата. В случай на капсулиране, разкъсване или протичане на импланта, риплинг на кожата може да се наложи повторна операция. Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Всяка една операция крие рискове, свързани с анестезията. Тези и други фактори трябва да бъдат дискутирани с Вас преди да дадете Вашето съгласие за операцията.
Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

» Следоперативни грижи

След приключване на операцията, разрезите ще бъдат превързани. Еластична превръзка или поддържащ сутиен ще минимизират отока и ще стегнат гърдите. Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

 • Носене на еластичен колан между 1-ва и 4-та седмица по преценка на хирурга
 • Смяна на превръзката на 3-ти ден и сваляне на конци на 7-ми ден от операцията
 • При поставен дренаж, превръзката се сменя на следващия ден, а той се маха по преценка на хирурга
 • Прием на обезболяващи или антибиотик - по преценка на хирурга
 • Не се налага носенето на сутиен
 • Не се препоръчва да се спи по корем
 • Масажите на бюста започват след 7-мия ден - следвайте точно дадените ви инструкции.
 • След свалянето на конците, белезите се третират със Zeraderm сутрин и вечер до 3-тия месец или по-дълго по желание.
 • Белегът да не се излага на слънце или солариум до 6-ти месец от операцията. Манипулации по премахването му се препоръчват след първия месец.
 • Да се избягва вдигането на тежки предмети; фитнес зала може да се посещава след 45-тия ден от операцията.

» Възстановяване

Първоначално възстановяването е придружено от отичане и дискомфорт. Лекарства за смекчаване на този дискомфорт може да Ви бъдат изписани по преценка на Вашия хирург. По време на възстановителния процес се препоръчва денонощно носене на поддържащ сутиен. Важно е да почиствате оперираното място и да прилагате предписаните Ви лекарствени кремове. Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. Веднага щом се почувствате готови, може да се върнете към лека активност; обикновено няколко дни след операцията. Първоначалното заздравяване отнема от пет до десет дни, като в този период се махат и конците. Дотогава вероятно ще бъдете готови да се завърнете към нормална активност, но избягвайте натоварващи упражнения и вдигането на тежки предмети.
Възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а формата и положението на гърдата се прецизират. Белезите подлежат на процедура по премахването им. Продължавайте да спазвате указанията на Вашия хирург и периодично се преглеждайте.

» Резултати

Резултатите от уголемяването на гърдите се забелязват веднага. Крайният ефект настъпва след няколко седмици когато отокът спада и гърдата добива окончателната си форма. В продължение на година, белезите ще продължат да избледняват. С времето Вашите гърди непрекъснато ще се променят. Причините са различни и добре известни - възрастта, колебания в теглото, хормонални фактори и гравитация. Подобреният профил на Вашите гърди обаче и свободата да избирате Вашите дрехи, без да мислите за необходимостта от подплънки, ще продължи да Ви носи удовлетворение, независимо дали сте на плажа или в конферентната зала.

Цени

Eurosilicone (France) - кръгли импланти

€ 2900,00

Eurosilicon (France) - анатомични импланти

€ 3700,00

NAGOR (UK) - кръгли импланти

€ 3300,00

Nagor (UK) - анатомични импланти

€ 4100,00

Arion (France) - капковидни импланти с двоен кохезивитет

€ 4700,00

Arion (France) - кръгли импланти

€ 3700,00

Mentor (USA) - кръгли импланти

€ 3900,00

Mentor (USA) - анатомични импланти

€ 4900,00

Natrelle (McGhan) (USA) - кръгли импланти

€ 3900,00

Natrelle (McGhan) (USA) - анатомични импланти

€ 4900,00

.