София 1619, кв. Княжево
бул. "Цар Борис III" № 315
029571108
Записване за консултация
Трансплантация (присаждане) на коса Трансплантация на коса за мъже и жени

Трансплантация на коса за мъже и жени

Какво представлява трансплантацията на коса

 

Трансплантация на коса е сравнително ново направление в естетичната хирургия. В нашата клиника се прилага най-съвременната технология в тази област, която дава отлични резултати и висок процент на преживяемост на трансплантантите.

 

През 1941 г. Хамилтън описва разпределението на косата при оплешивяване мъжки тип и определя 8 най-разпространени типове косопад, като използва стандартен ред от прости рисунки. Тази класификация през 1975 г. е усъвършенствана от Норууд, който предлага 4 допълнителни варианта. В Схема 1 са представени едни от най-популярните класификации на косопад, в която пациентът може да се припознае.

 

Схема 1. Класификация на оплешивяването по Хамилтън-Норууд

Класификация на оплешивяването по Хамилтън-Норууд

 

  • І тип - съответства на нормалния растеж на косата в зряла възраст. Отбелязва минимално изместване на косите назад в областта на слепоочието.
  • ІІ тип - слабо изместване на косата назад в областта на слепоочието, оредяване на предния край на перчема. Изместването на косата назад е симетрично.
  • ІІІ тип - минимално забележима плешивина, дълбоки оплешивявания на челото с единични останали косми или без тях.
  • ІІІv тип (на темето) - опадането на косата е ограничено в областта на темето плюс дълбоки плешивини на челото (не повече, отколкото при ІІІ тип).
  • ІV тип - значителни плешивини на челото и слепоочието, оредяла коса в областта на челото на фона на наличието на рядка коса в областта на темето или липса на такава. Между областта на челото и темето се запазва мостче с коса.
  • V тип - петната на опадала коса в областите на челото, слепоочието и на темето са по-обширни, отколкото при ІV тип. Между тези области има тясно мостче с оредяла коса.
  • VІ тип - между областите на челото и темето липсва коса, косопадът се разпространява настрани и назад.
  • VІІ тип - най-изразената форма на оплешивяване. Остава тънка подковообразна ивица на косата отзад. Тази ивица започва от двете страни отпред от ухото и върви назад към долната граница на тила. Пред ухото по посока назад и надолу коса няма. Върху останалата тясна ивица космите обикновено са редки с намалена дължина и дебелина. Косата е разпределена основно върху задната повърхност на шията, в някои случаи долната граница на растеж на коса на тила се повдига значително.

 


В Схема 1 всички варианти обозначени с „А“  по класификацията на Хамилтън-Норууд се отличават с две важни особености. Първо, изместването на линията на растежа на косата назад става по цялата граница на областта на челото, като обхваща и средната част на челото. Второ, едновременно с описаната по-горе промяна на темето не се появява оплешивяване. Оплешивяването на темето възниква за сметка на продължаващото изместване на линията на растеж на коса назад.

 

Методът на трансплантация на коса е полуавтоматична FUE техника, при която се вземат присадки (луковици на косми) чрез специален апарат от донорската зона – над ушите и под тила. След което се обработват и се трансплантират в желаната зона. Присадената коса расте, подстригва се и може да се боядисва. След период от шест месеца се наблюдава отличен естетически ефект.

 

Цени

 

Трансплантация на коса – малка € 1 500

Трансплантация на коса – средна € 2 200

Трансплантация на коса – голяма € 2 800